“Pume” slave 25. obljetnicu osnutka, nastupa Thompson

Program obilježavanja 25. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade Puma, koji će trajati od 14. listopada do 23. prosinca, predstavljen je na konferenciji za novinare u petak u varaždinskoj Gradskoj vijećnici.

7. gardijska brigada je osnovana odlukom predsjednika Republike Hrvatske i Vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH, dr. Franje Tuđmana, 23. prosinca 1992. godine, a sjedište joj je bilo u Varaždinu. Osnovnu strukturu činili su pripadnici 5. bojne 1. “A” brigada ZNG-a.

U Domovinskom ratu ta je brigada ostvarila izuzetne uspjehe i sudjelovala u najznačajnijim operacijama i akcijama Hrvatske vojske. Slavni i pobjednički ratni put “Puma” formalno je okončan predajom ratne zastave na svečanom postrojavanju u Varaždinu, 7. srpnja 2003. godine.

Kroz tu je gardijsku brigadu prošlo oko 4100 djelatnih pripadnika te oko 450 mobiliziranih pripadnika. Tijekom ratnih djelovanja poginulo je 25 pripadnika 5. bojne 1. “A” brigade ZNG-a te 90 pripadnika 7. gardijske brigade, jedan pripadnik je nestali, a više od 500 ih je ranjeno i ozlijeđeno.

Obilježavanje 25. obljetnice osnutka brigade počet će 14. listopada svetom misom povodom završetka borbenog djelovanja i povratka brigade s ratišta, a nastaviti se 17. listopada promocijom Jubilarne poštanske marke 7. gardijska brigada Puma.

„Iznimno smo ponosni što će brigada dobiti svoju marku, budući da će ta marka ostati za vječnost. Drago mi je da smo sve uspjeli vrlo brzo dogovoriti s Hrvatskom poštom, a marku ćemo promovirati u Hrvatskom saboru“, rekao je predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade “Puma” Robert Puja.

U listopadu će se održati i likovna kolonija na kojoj će, kako je najavljeno, sudjelovati 25 umjetnika, a održat će se i sportska manifestacija „Semper Primus“, na kojoj će sudjelovati stotinjak učenika varaždinskih srednjih škola. Uslijedit će nekoliko sadržaja namijenjenih građanstvu: cjelovečernji koncert Puhačkog orkestra Hrvatske vojske, kazališna predstava „Balade Petrice Kerempuha“ i cjelovečernji koncert Klape hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj.

„Mi smo uvijek okrenuti i otvoreni prema građanima, posebice našim mladima i mislim da se ovakve udruge ne bi smjele biti zatvorene u sebe, već što više surađivati s građanima. Moramo se svi zajedno okrenuti prema budućnosti“, izjavio je Puja, dodavši kako će sva događanja u sklopu obilježavanja 25. obljetnice brigade biti besplatna.

„Čovjek kad gleda ne zna jesu li ti ljudi imali sadržajniji ratni put, dakle u tim vojnim, ratnim, ili pak danas u mirnodopskim uvjetima“, kazao je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

„Ovakvog programa doista nema u Hrvatskoj! To je program koji traje tri mjeseca, sudjelovat će djeca, srednjoškolci, sportaši, kulturne ustanove… Doista kompletna manifestacija i ja sam stvarno ponosan na ove dečke koji pokazuju da i u mirnodopskim uvjetima imaju što poručiti na jedan miran, nenametljiv način“, rekao je Čehok.

Tijekom obilježavanja 25. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade Puma upriličit će se i izložba o ratnom putu brigade, javna tribina o njezinom doprinosu u stvaranju samostalne Hrvatske, izložbeno-prodajni sajam braniteljskih zadruga i brojni drugi sadržaji, a vrhunac proslave bit će svečana akademija koja će se održati 22. prosinca u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Gradonačelnik Čehok novinarima potvrdio da je, nakon brojnih nagađanja, poznat datum Thompsonova koncerta u Varaždinu. U Gradskoj sportskoj dvorani kod Drave Marko Perković Thompson će nastupiti 26. studenoga, a pripadnici Puma imat će popust na kupnju ulaznica.

Izvor: Hina

Odgovori

Skip to content