Kardinal Puljić: U BiH nema jednakopravnosti, a bez toga nema ni pravednog mira

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić ponovo je upozorio kako u Bosni i Hercegovini nema istinske jednakopravnosti, a zbog toga nije moguće graditi pravedni mir, što izravno pogađa Hrvate i katolike koji žive u toj zemlji, prenio je u utorak sarajevski “Dnevni avaz”.

Kardinal Puljić proteklog se vikenda sastao s papom Franjom, s kojim je razgovarao o stanju u BiH, a po povratku iz Vatikana u izjavi za “Avaz” je konstatirao kako je neravnopravnost u BiH vidljiva svugdje, od toga kako funkcionira administracija u zemlji pa do načina na koji se biraju tijela vlasti.

“Svaki bi narod htio sam birati svoje predstavnike u vlasti, a ne da većina manjini bira predstavnike. To onda ruši povjerenje u izgradnju ove zemlje koja nam je zajednička”, kazao je vrhbosanski nadbiskup očevidno aludirajući na nužnost izmjene izbornih pravila u BiH kako bi se spriječilo preglasavanje bilo kojeg naroda.

Kao uvredljive ocijenio je istupe političara koji obećavaju kako će nekome nešto dati, jer su u pitanju neotuđiva prava i naroda i pojedinaca na vlastiti izbor koja ne bi smjela ovisiti ni o čijoj milosti.

Načelo jednakopravnosti, drži kardinal Puljić, jednostavno je provesti jer samo treba osigurati da ona prava koja imaju dva konstitutivna naroda ima i treći, u konkretnom slučaju Hrvati.

Istaknuo je kako u postojećim okolnostima Crkva čini koliko može, no ona nije u prilici uzeti na sebe odgovornosti koje pripadaju državi i političarima. Pozvao je da se traga za zajedničkim rješenjima kako bi se izašlo iz postojećih problema kroz dijalog i potvrdu ljubavi prema čovjeku i BiH kao državi.

Upozorio je kako političari neodgovorno igraju igre čiji je cilj osvojiti za sebe što veći utjecaj i moć, a država se, upozorio je Puljić, tako ne gradi nego urušava.

Kardinal Puljić potužio se i na to što Crkva u BiH i dalje ima velikih problema s vlašću u nastojanju da riješi pitanja čisto tehničke prirode pa joj se bez obrazloženja uskraćuju dozvole za gradnju vjerskih objekata.

Kao primjer naveo je opstrukcije lokalnih vlasti u Sarajevu, koje priječe nastavak obnove franjevačkog središta u naselju Kovačići, probleme u dobivanju dozvola za gradnju male crkve u Goraždu, na temeljima one srušene nakon Drugog svjetskog rata, te odbijanje vlasti u Zvorniku u Republici Srpskoj da dopuste izgradnju kapele za malobrojne vjernike katolike koji tamo još žive.

“Pitam se gdje mi živimo. Ovo je samo mali dio (onoga) gdje osjetimo da nemamo ljudskih prava”, kazao je kardinal Puljić.

Izvor: Hina/narod.hr

1 comment

  1. Berislav Mandić

    Dragi kardinale Vinko Puljiću BiH je ukoliko se ovako nastavi propala zemlje pola BiH su uzeli Srbi i Srbijanci nikad to nije bila Srbija današnja Republika Srpska dobro ih Rusi u tome pomažu k tomu Muslimani koji ratuju i u Siriji nažalost propala stvar nacionalno izmješana da je strahota i po naseljima i po kao kantonima tragedija jednostavno k tomu su odande svi izuzetno poznati ne po fleksibilnosti mišljenja nego po izuzetnoj tvrdoglavoasti čak i opakosti istina i to pretjeranoj kao njima nitko ništa kao snagatorima ne može no jad i čemer su!

Odgovori

Skip to content