Nikola Milanović: Što povezuje Brunu Esih i Željka Joksimovića?

Jedan od najčitanijih portala u Hrvatskoj 7. listopada nam je ‘podario’ dva članka iz kojih se lako da iščitati da je hrvatska političarka Bruna Esih na zanimljiv način povezana sa srpskim pjevačem Željkom Joksimovićem. Ipak, tema ovoga razmišljanja nisu Bruna i spomenuti pjevač. Tek će nam poslužiti kao paradigma za nešto mnogo dublje, znakovitije i opasnije.

Medijski Disneyland

‘Povezanost’ Brune i Željka Joksimovića spada u kategoriju perfidne medijske djelatnosti kakva se već dugo prakticira u Lijepoj našoj. Prateći ‘domaće’ medije čovjek stječe dojam da oni samo tome i služe. Lako je primijetiti kako nam u zadnje vrijeme iz dana u dan, kao novu (staru) neupitnu vrijednost, sustavno podmeću ‘bratstvo i jedinstvo’. Uz to, pritisnuti različitim interesima, štite postojeće stanje (tajkunsko-političke nomenklature, pretvorbeno-privatizacijsku pljačku, postojeći izborni sustav…) te šire antidomoljubno i antikatoličko ozračje dok zemlja strmoglavo propada. Na svaki pokušaj iskakanja iz tog začaranog kruga, svi koji su umreženi u gore spomenuto, odmah se panično propinju na zadnje noge. U tome prednjače vodeće političke stranke koje su nas već dovele do ruba ponora (pri tome njihov predznak uopće nije važan, jer se radi o kozmetičkim predizbornim detaljima na koje kasnijim političkim trgovinama ionako pljunu), mediji i tzv. antifa udruge. Posebno valja apostrofirati drčne kolumniste koji po navedenim medijima bildaju zakržljale mišiće, a koji znaju da, takvi kakvi jesu, ne bi mogli pisati nigdje drugdje osim u ovakvom ili kakvom sličnom udbistanu. A svi takvi, zajedno sa sličnima ‘s ovih prostora’, sigurniji su i jači kad su međusobno povezani pa ne čude njihove česte zajedničke inicijative.

Upravo iz tih nam se razloga svakodnevno pod nos guraju slatke pričice iz Beograda uz implicirano, iako hinjeno, iščuđavanje zašto Hrvati ne vole taj divni velegrad prepun osjećajnih i plemenitih ljudi i Srbiju, tu prekrasnu zemlju koja je kroz bližu i dalju povijest svima, a posebno susjedima, donijela toliko dobra (ne sumnjamo da će i opet čim joj se ukaže prilika, naravno, u obliku ognja i smrti). Baš su ti jadni Hrvati bijedna zlopamtila, koja stalno trube o nekakvim srpskim zločinima za koje su ionako sami krivi, jer nisu na vrijeme pobjegli. Ako ne vjerujete poslušajte govor današnjeg predsjednika Srbije koji je svojevremeno održao u Glini, a potom pročitajte što je njihov ministar obrane prije nekoliko dana izjavio u Šibeniku. Bitne sadržajne razlike nema, ona je tek formalna.

Kako pljunuti na domoljubnu hrvatsku političarku i afirmirati Srbina ili srpsko

U tom smislu portal Večernjeg lista 7. listopada donosi dva znakovita članka. Jedan se odnosi na ovih dana aktualno Grbinovo klevetanje Brune Esih, a drugi na ’emotivne objave Željka Joksimovića’. Evo što, između ostaloga, sadrži prvi članak: „Klasična je to društvenomrežna zamka u koju su upali Peđa Grbin, koji se u startu strastveno i bez provjere činjenica obrušio na ikonu desnice Esih, a potom i Bruna koja se našla uvrijeđena te sada traži Grbinovu ispriku… No, okanimo se politike. Oboje su počinili pogreške. Peđa Grbin nasjeo je na lažni profil Brune Esih i bez provjere reagirao. Esih pak nije ‘utjerala’ uklanjanje lažnih profila i brojnih stranica za koje tvrdi da nisu njezine. Istina, učinila je potrebne korake i o lažnom profilu obavijestila Facebook, policiju i, kako kaže, Agenciju za zaštitu osobnih podataka. Facebook je trebao reagirati, a kako nam kažu stručnjaci na tom polju, Mark Zuckerberg i njegov Facebook, koji inače ima dvije milijarde korisnika diljem svijeta, nemaju najbrži program ni sustav provjere pa samim time ne brišu automatski lažne profile…“ (usp. na https://www.vecernji.hr/vijesti/grbin-peda-bruna-esih-facebook-1199378).

Ovakav tekst, naravno, nije potrebno komentirati, ali evo tek jedna kratka misao. Očito je da je gospođa Esih napravila sve što je bilo u njezinoj moći vezano uz lažne Facebook profile, pa je zanimljivo kako novinarka Tanja Ivančić (autorica članka) zaključuje da je i ona pogriješila. Bilo bi puno korektnije da je napisala da je Grbin još jednom zlorabio svoj položaj i svoju moć da napadne osobu koja to ničim nije zaslužila, ili da se trebao, što bi bilo ljudski i prihvatljivo jer svatko može pogriješiti, bar ispričati. No, on to ne želi. Međutim, vjerujem da takav tekst na navedenom portalu ne bi ugledao svjetlo dana. Pitanje za novinarku, dakle, glasi: što je to pogriješila Bruna Esih?

Istog dana, na istom portalu osvanuo je patetičan tekst o srpskom pjevaču Željku Joksimoviću (tekst je doduše prenesen s portala Story, usp. na: http://www.story.hr/emotivne-objave-zeljko-joksimovic-zeli-imati-jos-djece-403611). Citiram dio teksta (sa svim pravopisnim pogreškama): „U kući popularnog pjevača sve je prepuno ljubavi, a koliko su sretno on i njegova supruga podijelili su i s pratiteljima na društvenim mrežama

Jedan od omiljenih parova ovih prostora, Željko i Jovana Joksimović, su 1. listopada postali roditelji blizankinja Ane i Srne, koje je jedva dočekao njihov stariji sin Kosta i Željkova kćerka iz prvog braka Mina…“

Ljubav u Beogradu, kako vidimo, pršti na sve strane. Jao nama kad stigne do nas. Osobno sam za Željka Joksimovića čuo dva puta u životu, a za Jovanu nikada. Nitko koga poznajem, mimo spomenutih dva puta i to u kontekstu, ako se dobro sjećam, nekakvog nastupa u Splitu, nikad ih nije spomenuo. Zato se nadam da novinar koji je napisao ovaj srcedrapajući tekst, pišući „Jedan od omiljenih parova ovih prostora…“, pod sintagmom ‘ovih prostora’ nije mislio na Hrvatsku. Nažalost, znamo da ipak jest. Drugim riječima, novinarska domaća zadaća uspješno je odrađena.

Problem je dublji i veći

Nije, naravno, problem sam ovaj tekst. On bi se u normalnim uvjetima čak mogao pročitati kao kakva zanimljivost, ako je njegov sadržaj nekome uistinu zanimljiv. Nije problem niti u spomenutom pjevaču koji je moguće, a osobno čak u to želim vjerovati, posve uredan i dobar čovjek. Problem je u tome što nas navedeni portal svakodnevno bombardira sličnim vijestima s istoka. A on, nažalost, nije iznimka nego pravilo. To ne može biti slučajno, a ako nije slučajno onda je namjerno. Ako je namjerno, samo po sebi je razumljivo da iza toga stoji nekakva namjera. Kakva namjera? Bar je to lako dokučiti. Najlakše bi se dala dočarati sintaktički tijesno povezanim dvjema skupinama riječi: ‘ko nas bre zavadi’ i ‘živelo bratstvo i jedinstvo’. Tko stoji iza takve namjere? I to je lako dokučiti. Iste one strukture koje su egzistencijalno ugrožene domoljubljem pa im istinski domoljubni političari predstavljaju ‘smrtnu’ opasnost. Zato se po njima stalno pljuje, o njima se laže, marginalizira ih se i sotonizira. I zato su Bruna i Željko Joksimović u ovom smislu, iako se nalaze na suprotnim ‘vrijednosnim’ polovima opskurnih struktura ‘duboke države’, itekako tijesno povezani. Brunu i sve slične njoj treba sotonizirati, a kojekakve joksimoviće divinizirati.

Nažalost, opasnost za Hrvatsku i hrvatstvo puno je veća od one koju donose ovakvi površni člančići, a koji iz dubine medijskog mulja sve češće izranjaju na površinu. Oni su, naime, vidljivi i stoga lako prepoznatljivi kao i benigno (ako takvo uopće postoji) petokolonaštvo koje predstavljaju. Međutim, njihov korijen seže u puno opasnije i mračnije dubine. Usidren je u pravi sustav esencijalnog petokolonaštva koje neprestano važe, a u presudnom trenutku, pritisnuto opasnošću i sa svim resursima koje ima, može se prikloniti onome s čim sve otvorenije koketira, a to je velikosrpska politika. Mediji, kao oblikovatelji javnoga mnijenja, daju nam tek naslutiti što se sve valja u tim mračnim dubinama. Zato je nužno odlučno pročišćavanje tog za Hrvatsku smrtonosnog mulja, a ono se kolokvijalno najčešće označava terminom lustracija.

A do tada, drage dame i gospodo, uživajte u blagodatima koje vam pruža fantastičan život u Udbolandu, prožet sveprisutnom komplementarnošću s arhivima u Beogradu.

Izvor: Nikola Milanović/MISIJA

1 comment

  1. Anica Rendulic

    Što se tiče Večernjeg lista,
    iza njega se ušuljao srpski kapital iz Austrije preko jednoga Austrijanca koji je tobože zvanično i legalni vlasnik i kao eto strani investitor u Republici Hrvatskoj. Svakom treba biti jasno da onaj tko financira taj i odlučuje o tome šta če se za koga i kako pisati u tom listu. Zašto je to tako i šta se iza toga skriva – nije teško odgonetnuti.
    Kao prvo; što više manipulirati Hrvate tako da ih se uvuče u Žikino kolo, a da to i ne primjete..
    Kao drugo; braču Srbe i Zombije u Hrvatskoj što bolje informirati o onome što je za njih korisno, a nama je odvratno i
    Kao treče; po mogučnosti brojčano podignuti tiražu na što veči stupanj i tako održavati, jer oni vole rado i profitirati.
    Evo to su bitne točke na koje se žurnalisti VL-a trebaju ili moraju koncentrirati – to je cilj i smisao funkcioniranja VL-a.

    Ali kao što sve u životu zlo ima i svoje dobro, tako treba samo malo bolje otvoriti oči i skrenuti pažnju na neke stvari, koje su automatski povezane i stoga ne izbježljive, a koje pak nama puno toga itekako otkrivaju. Mislim da svatko onaj tko dobro otvori oči i pažljivo čita zna če o čemu govorim. Konačno to sam več i sama zapazila da su Hrvati vrlo mudri i lukavo se izražavaju u komentarima. Bravo samo tako dalje!

Odgovori

Skip to content