Tihomir Dujmović: Kako su Mesić i Josipović tajno pomagali Titovog sina čuvajući tajnu samoborske vile

Zamislite da su Tuđmanov sin ili kćer bespravno koristili 20 i više godina neku državnu vilu, odbijajući je na eksplicitan poziv države vratiti toj istoj državi, zamislite da pri tom nekoliko desetljeća, po Todorićevom ljetnom modelu korištenja jednog cijelog otoka, niti kune naknade toj istoj državi nikada nisu platili? Kako bi se samo isukala poznata pera od Tomića do Pavičića i Jergovića i krenula u pravdoljubivi boj protiv ‘Familije’! Kako bi samo krckale kosti i sočno se psovalo po bezočnosti i bahatosti ‘Familije’! Pa srpske Novosti vjerojatno bi izdale kalendar sa slikama korištenja vile i prigodnim fotomontažama ‘brace i seke’ u voćnjaku i vinogradu!

Ali, kada se ustanovi da je sin legendarno poštenog Josipa Broza Tita koristio desetljećima elitni posjed od upravo nevjerojatnih 35 000 kvadratnih metara, da ga je država u jednom trenutku zamolila da vrati ono što nije njegovo, pa je on unatoč tome tamo ostao daljnjih 20 godina, ne pale se nervozno računala naših znamenitih čuvara revolucije, ne rezerviraju se naslovne stranice za objavu jedne rijetko viđene besramnosti, niti se otvaraju TV dnevnici s tom temom. Zašto? Pa zato jer na idućem Weekend Media Festivalu u Rovinju nećete dobiti ni porciju šurlica zbog tog teksta, a kamoli zvučne nagrade!

Niti jedan pisani mainstream medij nije toj temi, osim jednog iščuđavanja u Slobodnoj Dalmaciji, posvetio praktički nikakav prostor. I sad su oni mainstream, a tobože sve drugo je lijevo ili desno od njih?! Da nas godinama lažu, manipuliraju i peru nam mozak sa starim socijalističkim lažima to se vidi već po letimičnom pregledu hrvatskog pisanog tiska, faktički svaki dan, ali da su kadri šutjeti o ovakvom skandalu kojeg je nemoguće preskočiti obzirom o kome se radi, ali i zato jer se to klupko tek počelo odmotavati, to je u konačnici neinteligentno. Jer, kad se ovakve stvari ingnoriraju čovjek se pita ima li u mainstream hrvatskom medijskom prostoru ozbiljnijeg teksta iza kojeg ne stoji neka faktura, politički reket ili ideološka ‘besa’? Kakva raskošna dvoličnost, kako samo stroga partijska disciplina i kakva gotovo savršena subordinacija u toj organiziranoj ideološkoj šutnji spram činjenice da je jedan Titov sin desetljećima koristio državnu imovinu praveći se glede vlasništva iste te imovine blesav sve ove godine!

Ali, kako su se samo te medijske moralne nakaze ismijavale i gradile si lažni moralni tron kada bi slične relacije pronašli kod Todorića, Kutle, sjetite se recimo onog inspektora Jordanića, koji je na nekoj krčkoj pustopoljini navodno ušao koji metar u tuđu pracelu i stotina tekstova na tu temu, sjetite se što su radili Polančecu oko reflektora, ma sjetite se što su radili onom mladom šefu Fonda za privatizaciju Gotovcu, jer da je primio peku od nekog tajkuna, sjetite se kako su se svim tim prigodama busali u svoja moralna prsa sve te vedete hrvatskog novinarstva. Jer, riječ je o istim vedetama od Pavičića i Tomića preko Šprajca i Stankovića koji danas šute grobnom šutnjom kada je sin njihove ikone uhvaćen u svojevrsnom gospodarskom moralnom bordelu. Šute, jer Tito je za njih još uvijek živ, pa kad je Tito mogao imati 20 vila oni misle da njegov sin valjda ima pravo na ovakvu nepodopštinu.

I nema intervjua s gospodinom Mišom Brozom, još manje ima upita Aleksandri Broz, toj osobitoj moralnoj vetikali. Drago dijete, možete li nam odgovoriti na par pitanja? Ništa, samo partijska omerta, kao da se ništa nije dogodilo. A dogodio se skandal kakvih u Hrvatskoj nažalost ne manjka, ali skandal u kojem je u centru pažnje neobično poznato prezime za koje se i danas tvrdi da je gradio iznad svega pošteno, pravedno, čestito društvo u kojem su radnici i sirotinja bili u prvom planu. I onda naletimo na njegovog sina koji 35 000 metara kvadratnih državne imovine koristi kao da je njegova. Desetljećima. A da nije bilo Kolinde i današnjeg Ministarstva državne imovine, zacijelo i doživotno. Baš kao i Josip Broz. I on je ‘samo doživotno’ koristio sve što je mogao. Ako je vjerovati i mjeriti po ovom skandalu, ispada da je Tito dočekao privatizaciju, da bi Todorić i Kutle bili u boljem slučaju tek vrtlari na nekom njegovom imanju svih imanja!

Dakle, država je Mišu Broza zamolila 1998. da vrati ono što nije njegovo, a govorimo o 35 000 metara kvadratnih, u predivnom Samoboru i on se na to oglušio. Ok. Ali što se događalo daljnjih 20 godina? Od 1998. do danas uživali smo u političkom sadizmu Mesića i Josipovića koji su imali nevjerojatnog razumijevanja za jednu eklatantnu prijevaru. I to Ivo Josipović, nota bene, profesor na Pravnom fakultetu! Jer ne bi priča tako dugo trajala da nije bilo Račana, Mesića i Josipovića koji su omogućili da ta sramota traje daljnjih dugih 20 godina.

Riječ je dakle o posjedu od 35 000 m2, predivnih voćnjaka, slasnog vinograda i više nego pristojne kuće kojom se bez naknade za višedesetljetno korištenje koristio Mišo Broz i njegova obitelj. Dakle, tipično socijalističko, zapravo titoističko rješenje: ništa nije na moje ime, ali korištenje je doživotno! Tako je bilo do 1990. godine. U travnju ’98. posjed je država zatražila da se vrati u njeno vlasništvo, ali Mišo Broz iz njega nije izašao. On tvrdi da ga za tu nekretninu zadnjih 20 godina nitko nije pozvao da je vrati, ali već je i ta izjava u pravnom smislu sarkastična. Naime, ni Todoriću nitko 20 godina nije rekao da se iseli sa Smokvice makar nije plaćao nikakvu pristojbu pa to ne čini manje skandaloznim takvo držanje.

Je li Mišo Broz upisan kao vlasnik te zemlje, je li podignuo kredit pa vraća kredit za tu samoborsku idilu, je li se Mišo Broz ikada pitao kako je moguće da za nešto što evidentno nije njegovo ne plaća kunu naknade? Nije! Jer to je očito Brozova navika iz komunizma! Pa je li drug Tito platio jednu noć smještaja na Brijunima? Kaj god! Oni valjda imaju prirodno pravo na korištenje nekretnina! Dakle, to što ga nitko nije ništa pitao za njega je krucijalni dokument, a ne činjenica da osobno za to nije platio lipe, dakle za imovinu koja nije njegova! Premda Mišo Broz tvrdi da ga u zadnjih 20 godina nitko nije tražio da nekretninu vrati pravom vlasniku, niti ta informacija nije točna. Naime, državno ga je pravobraniteljstvo još 2000. godine pozvalo da u roku od 30 dana preda državi sve nekretnine u Samoboru kojima je u posjedu, što on nije napravio. Zanimljiva je pravna država u Hrvatskoj. Sirotinju ćete deložirati ako se ne iseli iz ‘problematičnog’ stana, ali Titovom sinu pod silinom tog prezimena to se nitko ne bi usudio do dana današnjeg! Što se zapravo događalo od 1998. kada je prvi put zamoljen da se iseli do danas?

Najprije dvije godine ništa, a onda smo ušli u 3. siječnja 2000. i povijesnu smjenu vlasti i počeli su raditi stari telefoni. Naime, nakon što godinu dana nakon zahtjeva državnog pravobraniteljstva Broz nije vratio državi ono što nije njegovo, u srpnju 2001. Račanova Vlada, gle čuda, baš tu nekretninu daje na upravljanje Predsjedniku Republike. Na Pantovčaku tada stoluje gorljivi titoist Stipe Mesić koji cijelo vrijeme svog mandata, po dostupnim informacijama, tu vilu nije koristio. Ali, ona nije prazna: u njoj je stari bespravni stanar Mišo Broz! Tako je bilo daljnjih punih 15 godina, jer niti onaj drugi titoist koji se uselio na Pantovčak, Ivo Josipović, za cijeli svoj mandat nije remetio idilu Miše Broza na samoborskih 35 000 m 2. Profesor na Pravnom fakultetu! I tako bi bilo tko zna do kada, da Kolinda Grabar-Kitarović nije stigla na Pantovčak pa je prošle godine Ured predsjednice vratio Uredu za upravljanje državnom imovinom spomenutu nekretninu.

Dakako, Mladen Pejnović, još jedan stari titoist iz ove priče, ništa nije napravio na tu temu. I tako se Mišo Broz i dalje ne miče s 35 000 m2 samoborskog gorja držeći se kao da se niti tada ništa nije dogodilo. A onda je došlo do formiranja Ministarstva državne imovine koje je ustanovilo da je to imovina koja pripada državi, no da nije prazna, odnosno da je bespravno korištena. Tada ministarstvo imovine na početku svog mandata šalje poziv DORH-u da pokrene postupak za vraćanje u posjed nekretnine koji desetljećima koristi bespravno sin velikog maršalaTita. Isti zahtjev sadrži i zahtjev za naplatu protupravno stečene koristi! Prema prvoj procjeni nekretnine su vrijedne oko milijun eura, a spomenuto ministarstvo tražit će da se plati naknada za korištenje nekretnine u posljednih pet godina za što nije nastupila zastara. Procjenjuje se da je riječ o oko milijun kuna naknade. Ako je za pet godina korištenja naknada milijun kuna onda bi za 20 godina korištenja valjalo platiti naknadu od četiri milijuna kuna, ali zastara je tu napravila svoje! I sad se pitate od kuda toliko sirotinje, zašto ljudi bježe iz ove zemlje i što to ne štima u pravnoj državi? I trebali bi vjerovati da će i sutra ‘institucije raditi svoj posao’?

Ali, znate što je u ovoj priči pedagoški najgore, što je ujedno i odgovor zašto su glede ove teme i dalje na lancu i to s brnjicom na ustima službene legende današnjeg novinarstva? To što o ovoj sramoti, njenom otkrivanju i pokušaju afirmacije pravde u školskom slučaju jedne povijesne besramnosti ni jedne riječi nije progovorio niti jedan vladajući političar, od premijera na dalje. To može značiti samo jedno: da nitko iz današnje vladajuće strukture nije sretan što je ova sramota izašla van. A, to je najgore u cijeloj ovoj priči!

Izvor: Tihomir Dujmović/direktno.hr

Odgovori

Skip to content