19. listopada 1991. Vukovar – kojom su taktikom agresori osvajali grad?

Na današnji dan 1991. presječena je posljednja veza i put između Vukovara i Bogdanovaca. Pošto je prvobitni plan o osvajanju Vukovara za 3-7 dana propao zbog izuzetno hrabrog otpora branitelja koji je kao reakciju izazvao strah i bijeg brojnih srpskih vojnika s bojišnice, moralo se pribjeći novom planu B. Taj plan je bio zapravo plan za uništenje Hrvatske koji je primijenjen i na Vukovar.

Taktika Srbije, s elementima sinkretizma sirovog nacizma i komunizma, bila je:

ispresijecati obranu Vukovara na manje dijelove i odvojene”džepove” branitelja
sravniti grad sa zemljom doslovnim i apokaliptičkim uništenjem grada i ljudi i time demoralizirati obranu i stanovnike
nakon okupacije metodama ubijanja, silovanja, protjerivanja i prijetnji otjerati Hrvate i stvoriti etnički čisti teritorij, te Vukovar naseljen Srbima pripojiti Srbiji

Kako se uključivanje istočne Slavonije u Veliku Srbiju nije moglo ostvariti bez osvajanja Vukovara, golemi agresorski vojni potencijal smjestio se u širem prostoru oko toga grada. Posljednjih dana kolovoza 1991. srpska vojska i četnici dovršavaju postupak zauzimanja i kontrole većine sela u vukovarskoj općini. Vukovar se našao odsječen u višestrukom okruženju brojčano i tehnički neusporedivo nadmoćnijeg neprijatelja. Srpski osvajač je na tom prostoru držao više od 600 tenkova ili oklopnih transportera, nekoliko desetaka tisuća odlično naoružanih rezervista i četnika iz Srbije, velik broj svih vrsta topničkih oružja, streljiva je bilo u izobilju, a vojni srpski zrakoplovi nisu u zraku imali ni jednog suparnika. K tomu, pozadina u Srbiji nesmetano je slala nova oružja, streljivo, hranu i ljudstvo. Nasuprot tome, Vukovar je branila nekoliko stotina heroja: pripadnika Zbora narodne garde i policije te oko tisuću dobrovoljaca kojima je većini to bio prvi susret s oružjem. Oružje kojim su raspolagali branitelji bilo je više nego skromno.

Najžešći je bio napad na Borovo Naselje jer ga se namjeravalo odmah u kolovozu odsjeći od Vukovara. No, cjelovitost obrane nije bila razbijena, iako su granate i bombe velik dio Borova Naselja sravnile sa zemljom.

U isto vrijeme, četnici i srpska vojska napadali su i hrvatska sela vukovarske općine: Svinjarevce, Tompojevce, Tordince, Antin, Korođ i Jankovce s ciljem odsijecanja Vukovara. Četnici tenkovima upadaju u selo Berak, masakriraju hrvatsko stanovništvo, a preostale mještane odvode kao taoce. Sličnu sudbinu doživjelo je i selo Sotin koje zauzima srpska vojska. Na taj je način Vukovar bio definitivno odsječen s južne strane, a Ilok se također našao u potpunom okruženju na samoj granici sa Srbijom.

Sa sjeverne i zapadne strane Vukovar je već ranije bio odsječen sa četničkim uporištima u Borovom Selu, Trpinji i Bršadinu.

Jedina potencijalna veza Vukovara sa svijetom bio je “kukuruzni put” prema Vinkovcima, preko Bogdanovaca, Marinaca i Nuštra. “Potencijalna veza” stoga što je svako kretanje tim novonastalim putem ne samo otežavano njegovom nekvalitetom već je značilo i životnu opasnost zbog napada vojske i četnika kojima se trebalo izložiti prilikom “putovanja”.

Padom Marinaca 2. listopada i ova veza je bila presječena, a Vukovar i Bogdanovci, hrvatsko selo u blizini grada, su ostali u potpunom okruženju.

Na današnji dan prekinuta je i veza Vukovara i Bogdanovaca, te su i u takvom stanju još mjesec dana branitelji herojskom borbom brane svoje Bogdanovce i grad na Dunavu.

Premda je vojni odnos snaga upućivao samo na jedan zaključak: za nekoliko će dana Vukovar pregaziti golema srpska vojna sila to se nije dogodilo. Opkoljeni i malobrojni vukovarski i bogdanovački branitelji odolijevali su srpskom agresoru gotovo tri mjeseca, nanoseći mu strahovite gubitke. Tri mjeseca patnji i stradanja stanovnika, branitelja i samog grada, kao i nevjerojatan otpor izrazito nadmoćnijem osvajaču, Vukovar su učinili svjetskim medijskim fenomenom. Sve međunarodne organizacije, čije su nadležnosti i ovlasti morale biti učinkovito stavljene u obranu žrtve, potpuno su zatajile. Herojstvo branitelja i izuzetno značenje koje je tromjesečna obrana Vukovara imala u opstanku i obrani cjelokupne hrvatske države pretvorili su Vukovar u simbol hrvatskog otpora srpskoj ratnoj agresiji.

Izvor: Josip Jurčević / narod.hr

Odgovori

Skip to content