Zvonimir Hodak: Nema načina kojim bi se dug Agrokora vratio, Hrvatska se tog novca neće domoći

Tužitelji u aferi Agrokor tvrde da se Ivica Todorić okoristio za preko milijardu kuna. Njemu je jedinom od 15 osumnjičenih u slučaju Agrokor određen istražni zatvor. No, još uvijek nije dostupan hrvatskom pravosuđu, pa će se za njim najvjerojatnije raspisati tjeralica. Ante Todorić noćas je došao u Hrvatsku i očekuje poziv na razgovor u državnom odvjetništvu, potvrdio je Hini u petak njegov odvjetnik Rajko Čogurić.

Postoji li način ili mehanizam kojim se može osigurati da Todorić vrati novac koji je izvukao iz Agrokora upitali smo odvjetnika Zvonimira Hodaka.

“Nema načina i nema mehanizma, ne postoji. To je bila privatna firma koja bi u normalnim državama otišla u stečaj i onda bi se iz firme vjerovnici namirili 15 – 20 posto, a 80 posto bi izgubili. Međutim, s Lex Agrokorom je država preuzela sve u svoje ruke. Ako to sve skupa propadne Todorić može biti osuđen na kaznu zatvora najviše 15 godina u ovom slučaju, ali ništa od toga da bi se nekakvim mehanizmima moglo namiriti ono što je izgubljeno u aferi Agrokor.”, rekao je odvjetnik Hodak za Narod.hr.

Također, siguran je i da se Hrvatska nikad neće domoći Agrokorova duga.

“Europska unija sankcionira ako se na nekom računu koji je legalan u zemljama EU pronađe taj novac. No, to je teorija, u praksi to tako ne ide. Nekad je bilo da se novac polagao u austrijske, švicarske banke, danas je to sasvim drugačije. Taj novac može završiti u Kajmanskim otocima i raznim turističkim destinacijama. Ja osobno vjerujem da se Republika Hrvatska tog novca ne može domoći.”, rekao je za Narod.hr odvjetnik Zvonimir Hodak.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content