Sinj: Predstavljena knjiga ‘Ja sam 6387’ Jakoslava Davida Rojnice

U dvorani Muzeja Sinjske alke sinoć je predstavljena knjiga ‘Ja sam 6387’ autora Jakoslava Davida Rojnice, iz Ciste Velike, čovjeka koji je na Golom Otoku bio ‘tek broj’. Predstavljanje knjige organizirali su Hrvatska udruga Benedikt i Hrvatsko društvo političkih zatvorenika Splitsko-dalmatinske županije uz potporu Viteškog alkarskog društva i Muzeja Sinjske alke.

Knjigu su uz autora predstavili dr. sc. don Josip Dukić i Joško Kontić te Marijo Popović, u ime organizatora, koji je govorio i o radu Hrvatske udruge Bendikt. Dobrodošlicu u ime domaćina nazočnima je zaželio Boris Filipović Grčić, ravnatelj Muzeja, a moderator događanja bio je Denis Šabić, koji je čitao i isječke iz knjige.

Don Josip Dukić je kazao kako je autorov život najbolja recenzija ove knjige, koja svjedoči o čovjeku neslomljiva ljudskog duha, čovjeka vjernika koji ljubi svoju Hrvatsku.
‘Ova knjiga pokazuje toliko životnih istina o čovjeku, društvu, sustavu. Upravo je taj komunistički sustav učinio, ne samo na Golom Otoku nego i na drugim mjestima, da ljudi uništavaju ljude u svakom pogledu. Ovo što je autor ove knjige proživio u tom kazamatu teško je normalnom čovjeku shvatiti. Unatoč svemu, nije klonio duhom, nije govorio ništa što bi drugima moglo naškoditi, za razliku od drugih čije su riječi i svjedočenja otpremali na Goli Otok’, kazao je između ostalog don Josip Dukić, ističući da Rojnica nikoga ne tereti za ono što mu se dogodilo, već u svom svjedočanstvu ostaje uspravan.

Govoreći o knjizi Joško Kontić je kazao:
‘Ovo je zanimljiva knjiga u kojoj autor u trećem licu opisuje svoj život pun raznih posrtaja, ali i knjiga koja donosi poruku kako nije bitno koliko puta u životu posrneš, nego je bitno da se nakon svakoga posrtaja digneš. Tako se autor upravo ovom knjigom uzdiže iznad aktualnih životnih posrtaja. U centru pozornosti knjige su politički progon, presuda i vrijeme koje autor na Golom Otoku provodi kao politički zatvorenik koncem 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog stoljeća. Ovo je knjiga koja govori o izdaji, muci i oprostu, a posebno je zanimljivo kako u njoj nema niti jedne riječi mržnje.’

Rojnica u knjizi ‘Ja sam 6387’ piše o svom zatvaranju, istrazi, ‘zatvorskoj bolnici’ i Golom otoku. Zatvoren je 25. svibnja 1978., kada je imao samo 22 godine. Na tadašnji Dan mladosti iz studentskog domu na Savi odveli su ga na ispitivanje, a zatim na Goli Otok.
‘Ovu knjigu napisao sam u prvom redu za mlađe naraštaje, koji ne znaju za ovu bolnu istinu, u nadi da će je čitati i tako doznati istinu iz naše krvave prošlosti tijekom komunističke vlasti, u kojoj su manje-više svi Hrvati bili Davidi u borbi sa silnim Golijotom, a to je tadašnja Jugoslavija i njen režim’, kazao je Rojnica, ističući kako je iz tih razloga samo za knjigu uzeo ime David.

Rojnica ističe kako ga je u tim strahotama na životu održala vjera, a da je knjigu napisao i iz drugih razloga. Jedan od njih je da se razbiju predrasude koje govore da su zatvorenici na Golom Otoku bili od 1948. do 1956., što nije istina. Kazao je kako je on zatvoren 1988. godine i da je bio osuđen na tri godine robije. Neki od njegovih mučitelja i dan-danas su živi, kao i oni s kojima je prijateljevao, a izdali su ga. U knjizi im je izmijenio imena i neće ih tužiti. Rojnica kaže kako mu je trebalo dugo vremena da im oprosti.

Na kraju programa Rojnica se zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji predstavljanja njegove knjige u Sinju, iako je, kako je rekao, očekivao veću posjetu na predstavljanju knjige koja donosi priču o strahotama koje je doživo na Golom Otoku i u životu.

Izvor: ferata.hr

Odgovori

Skip to content