22. listopada sveti Ivan Pavao II. – papa koji je zadužio Hrvatsku i cijeli svijet

Papa Ivan Pavao II. se tijekom cijelog pontifikata zalagao za mir. Zagovarao je pravo svakog naroda na svoju državu, samostalnost i suverenost. Osmislio je sintagmu “kultura života” na svom putovanju u SAD 1993. godine. Pri tome je izjavio: “Kultura života znači poštivanje prirode i zaštite Božjeg djela stvaranja. Na poseban način, znači poštivanje ljudskog života od prvog trenutka začeća do prirodne smrti.”

Teško da će ikada utihnuti odjek riječi kojima je u Zadru dirljivo sažeo svoju privrženost Hrvatima rekavši nam: “Hvala tebi, ljubljeni puče hrvatski!… Zemljo Hrvatska, Bog te blagoslovio!”

Ivan Pavao II. jedan je od velikih državnika 20. stoljeća i duhovni preporoditelj Katoličke Crkve, ali i cijelog planeta. Njegov dugogodišnji pontifikat karakteriziraju sljedeće značajke: jedan je od najmlađih papa novijeg doba; njegov pontifikat je među najduljima; prvi papa ne-Talijan nakon više stoljeća; prvi papa nakon više stoljeća iz jednoga slavenskog naroda.

Također, osobna toplina, neposrednost i prirodna karizma Ivana Pavla II. izuzetno su snažno djelovali preko suvremenih elektroničkih medija, poglavito TV, šireći njegovu poruku i u najzabitnijim dijelovima planeta Zemlje.

U 26 godina svoga pontifikata, posjetio je 130 država. Proputovao je 1,2 milijuna kilometara. Obišao je zemaljsku kuglu oko 30 puta. Posjetio je oko 850 gradova. Prvi je papa, koji je posjetio gradove Azije, Afrike i Južne Amerike.

Papa se tijekom cijelog pontifikata zalagao za mir. Zagovarao je pravo svakog naroda na svoju državu, samostalnost i suverenost. Osmislio je sintagmu “kultura života” na svom putovanju u SAD 1993. godine. Pri tome je izjavio: “Kultura života znači poštivanje prirode i zaštite Božjeg djela stvaranja. Na poseban način, znači poštivanje ljudskog života od prvog trenutka začeća do prirodne smrti.”

Napisao je 14 enciklika, 11 apostolskih konstitucija, 41 apostolsko pismo, 15 apostolskih pobudnica, 19 motu proprija i više knjiga. Na deset je konzistorija imenovao novih 231 kardinala i zaredio 321 biskupa. Proglasio je novih 1338 blaženika i 482 novih svetaca.

Pomisao na Ivana Pavla II. rađa zahvalnost. Hrvatska bi povijest bez riječi i zauzimanja Ivana Pavla II. bila nepotpuna, a bez njegovih pohoda hrvatska bi vjernička duša bila siromašnija.

Teško da će ikada utihnuti odjek riječi kojima je u Zadru dirljivo sažeo svoju privrženost, rekavši nam: “Hvala tebi, ljubljeni puče hrvatski!… Zemljo Hrvatska, Bog te blagoslovio!”

Duboko smo zahvalni Ivanu Pavlu II. zbog tri pastoralna pohoda Hrvatskoj u samo jednom desetljeću, i to godine: 1994., 1998. i 2003., a kao katolici istog hrvatskog naroda zahvaljujemo i za dva pohoda Hrvatima i Crkvi u Bosni i Hercegovini godine: 1997. i 2003. Crkva u hrvatskom narodu s radošću se sjeća tih događaja, jer nas je obradovao svojim dolaskom, u trenutcima kada nam je kao Crkvi i kao narodu trebala ne samo njegova riječ, nego i njegova prisutnost među nama.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content