Bruna Esih o programu Povjerenstva za ravnopravnost spolova: Promicanjem rodne ideologije HDZ nema pravo pozivati se na demokršćanske vrijednosti

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zagreba na 1. sjednici, 13. listopada 2017. , donijelo je program rada za 2018. godinu.

Neke od točaka programa tiču se promicanja ljudskih prava žena i rodne ravnopravnosti, u okviru kojega je zadaća promicanje uporabe rodno osjetljivog jezika u tijelima Grada Zagreba kao i u javnom govoru. Osim toga, načini provedbe tiču se suzbijanja rodnih stereotipa i uvođenja rodno osjetljive politike u medije, a u programu je navedeno i predlaganje mjera za postupno uvođenje rodno osviještenog proračuna ili edukacija članica i članova Povjerenstva te zaposlenica i zaposlenika Gradske uprave grada Zagreba za rodno osjetljivo upravljanje proračunskim sredstvima i za unaprjeđenje položaja žena u procesu javne nabave.

U okviru obrazovnih mjera kao jedna od zadaća (uz poticanje na prekvalifikaciju žena koje su doživjele nasilje, žena s invaliditetom ili dugotrajno nezaposlenih žena) navodi se i promicanje rodno osviještenog obrazovanja u osnovnim i srednjim školama.

U programu se navodi i sljedeće: „Povjerenstvo će se i dalje maksimalno zalagati da se u Gradu Zagrebu što kvalitetnije i u svim mogućim područjima provodi politika ravnopravnosti spolova i politika jednakih mogućnosti. Zalagat će se za uvođenje principa gender mainstreaminga, odnosno uvođenja rodno osviještene politike na svim razinama i područjima javnih politika u Gradu Zagrebu te u tom vidu savjetodavno djelovati na Gradsku skupštinu Grada Zagreba kao donositelja odluka iz svoje nadležnosti.”

Spomenuti program za Narod.hr prokomentirala je zastupnica Neovisnih za Hrvatsku Bruna Esih:

„Program Povjerenstva za ravnopravnost spolova se praktički ne poziva niti u jednoj svojoj rečenici na ravnopravnost spolova nego na ravnopravnost roda. To je ono što je nama kao klubu bilo sporno i ono što smo prije mjesec dana izglasali na skupštini u odnosu na amandman koji je donio gospodin gradonačelnik što je bilo izmijenjeno u strategiji za razvoj Grada Zagreba do 2020. godine. Program ovoga Povjerenstva nije bio usklađen s tom strategijom. Još u četvrtak smo inzistirali da se ta točka makne s dnevnog reda. To nažalost nije prošlo. Mogu reći da su Neovisni za Hrvatsku ostali pri svome i glasali protiv takvog programa Povjerenstva za ravnopravnost spolova koji uvodi rodnu terminologiju, odnosno ideologiju. Članovi Kluba Milan Bandić 365 bili su podijeljeni. Dio ih je bio protiv takvog programa, a dio ih je bio suzdržan. Praktički je jedino HDZ bio za takav program, uz gospođu Radu Borić i ostatak opozicije.“

„Rodna ideologija se sada više ne može izbaciti iz programa jer je zahvaljujući HDZ-u izglasana. Da su recimo samo njihova dva člana glasala protiv programa, on ne bi prošao. Program je prošao isključivo zahvaljujući HDZ-u. Neovisni za Hrvatsku su bili protiv, a program nije prošao ni u klubu Milan Bandić gdje su bili ili suzdržani ili protiv. Jedino je stranka HDZ, uz oporbu, glasala za takav program. Mislim da je to sumrak Hrvatske demokratske zajednice i da HDZ više nema pravo pozivati se na to da je ona demokršćanska stranka jer je daleko od takvih vrijednosti. Za takve vrijednosti se ne zalaže ni u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, a ne samo u saboru“, zaključila je Bruna Esih.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content