Skandalozni dogovor bivše vlasti i žnjanskih ugostitelja: račune za vodu ilegalnim kafićima plaćao je Grad Split?!

Čim je žnjanskim ugostiteljima koji su poslovali bez koncesijskog odobrenja “zavrnulo špinu” – kurbin pir je završio.

Bespravni su se graditelji mirno pokupili jedan za drugim, a država dokazala da može, kad hoće, stati na kraj divljanju u prostoru. No, kako je moguće da su vlasnici kafića s prašnjavog platoa plaćali potrošenu vodu, a objekti u kojima su radili bili su – sukladno nalazu građevinskih inspektora – ilegalni!?

Moguće je jer je to što su odradili bivši splitski gradonačelnik Ivo Baldasar i njegova administracija bio teški “dribling”. Tražili su priključenje na vodovodnu mrežu kafića čiji vlasnici nisu uopće imali koncesijsko odobrenje ili im je ono isteklo – i dobivali ga. Uz to, građevinski inspektori su poduzetnike koji su podigli sporne objekte, sukladno izdanim rješenjima o uklanjanju, tretirali kao divlje graditelje, no to što su bili ilegalci sto posto – nije bio nikakav problem da dobiju vodu.

– Prvi su ugostitelji još 2014. uredno dobili priključak na temelju koncesijskog odobrenja i spoj na opskrbnu mrežu bio je plaćen po sistemu da je Grad vlasnik priključka, a ugostitelj korisnik – kaže Danijela Pranić, glasnogovornica “Vodovoda i kanalizacije” (ViK).

No, nakon što im u Banovini nisu produžili koncesijska odobrenja, ugostitelji sa žnjanskog platoa koji su među prvima podigli objekte postali su nelegalni korisnici i nelegalni graditelji jer su izišli iz odobrenih im gabarita za objekte, ali voda im nije zatvorena. Dapače, i dalje su se stalno podizali novi kafići – ukupno 31.

– Grad je tražio priključak za vodu za nove objekte iako oni uopće nisu imali koncesiju za rad. Predstavnici Grada kao vlasnika su potpisali zahtjev i platili priključenje vode, pa mi tu nikakvog spora s njima nismo ni imali. Poslije bi došao korisnik, dakle, ugostitelj koji je tu vodu i trošio, i preuzeo bi obvezu na sebe, a naše nije bilo ispitivati ima li on koncesiju ili ne, jer je Grad tražio priključak na vodu, pa je u formalnopravnom smislu obveznik plaćanja potrošene vode – objašnjava Sanja Milišić, voditeljica ViK-ova Odjela prodaje.

– Neke smo račune za vodu žnjanskih ugostitelja koji ih nisu htjeli preuzeti na sebe fakturirali na Grad, a kako su ih oni potom podmirivali gradskoj upravi, to je za nas misterij. Bez Grada nisu mogli ništa. Da je Grad zatražio ukidanje priključaka za vodu, vlasnici kafića bi odmah morali zatvoriti objekte, ali mi nikad taj zahtjev od njih nismo dobili – tvrdi Pranić.

Isto tako, i građevinska inspekcija je prvoga dana po uočavanju nepravinosti mogla zatražiti od ViK-a da se ugostiteljima kao nezakonitim graditeljima zatvori voda na temelju prava zaštite imovine i građana – i niti bi više radili postojeći divlji objekti, niti bi se otvarali novi.

Lokalna vlast je tako omogućila ugostiteljima da dođu do priključka za vodu, a država im je dala fore da se dobro nakesaju, a potom je nedavno demonstrirala silu, napravivši ono što je mogla napraviti prvoga dana kad su na Žnjanu osvanuli “čardaci”. Prema Zakonu o vodama obveznik plaćanja računa za vodu je vlasnik ili korisnik. Ilustracije radi – to bi bilo kao u odnosu iznajmljivača stana i podstanara, pa vodu plaća vlasnik ili tu obvezu na sebe preuzima podstanar.

U takvim se slučajevima ViK može namiriti i od jednog i od drugog obveznika.

– Za sve koncesije koje su nam dostavljene mi smo slali račune na Grad, a ugostitelji koji su željeli preuzeti obvezu plaćanja na sebe dolazili su u “Vodovod” i potpisivali izjave da su oni korisnici, odnosno potrošači vode. Da smo dobili zahtjev od strane Grada da se njima zatvori voda kao nelegalnim korisnicima, mi bismo je isti tren zatvorili. Isto je mogla napraviti odmah i građevinska inspekcija, kao što je na kraju i napravila – kaže glasnogovornica Pranić, a mi izvlačimo zaključak da je Grad Split nelegalnim ugostiteljima na Žnjanu bio otac, a država brižna majka, iako je mnogima od nas – što žive po pravu i pravdi – zla maćeha.

‘Charlie’ se priključio na crno

I nakon što su ViK-ovci zatvorili vodu ugostiteljima s platoa, vlasnici “Konga” i “Charlieja”, kažu u komunalnoj tvrtki, priključili su se “na divlje”.

– Toliko puta smo vlasniku “Charlieja” zbog neplaćanja računa zatvarali vodu i na kraju se priključio i na crno. Mi dolje nismo znali gdje uopće idu linije priključaka za vodu, pa smo morali zatvarati glavne ventile. Mi smo dužni postupati po nalogu građevinske inspekcije i tako smo, čim smo dobili njihov nalog, i napravili – objašnjava Danijela Pranić.

Činjenica da inspektori nisu odmah tražili zavrtanje ventila za vodu – svjedoči u kakvoj pravnoj džungli živimo, i kako je ovdje moguće sve odgoditi pozivom stranačkom prijatelju ili rodijaku. Amen.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Odgovori

Skip to content