Idemo u Brazil!

Hrvatska je u uzvratnom susretu dodatnih kvalifikacija pobijedila Island 2:0 i nakon 0:0 u prvoj utakmici plasirala se na SP u Brazilu. Opet je Hrvatska pokazala da je majstor za te dodatne kvalifikacije.

 

{jathumbnail off}Hrvatska ide na Svjetsko prvenstvo u Brazil slijedeće godine.

Večeras nismo gledali Hrvatsku koja se muči, koja se vuče po terenu, Niko Kovač u samo nekoliko treninga složio je Hrvatsku koja juriša, koja igra, koja zna što hoće i kako do toga doći.

Odmah pritisak

Niko Kovač povukao je najavljene poteze, u uzvratni susret s Islandom krenuo je s Kovačićem i Olićem, Eduardo je preselio na klupu, a Iličević koji je iznenađujuće bio starter u prvom susretu, sad se nije našao ni u zapisniku. Kao ni Vida koji je na treningu razbio glavu.

Hrvatska je krenula sjajno, pritisnula je Islanđane od samog početka i prvu priliku imala već u prvoj minuti, Perišić je odigrao pametnu povratnu loptu za Kovačića, no mladi igrač igrač Intera tukao je preko vratiju.

Island nije mogao ništa, agresivni hrvatski nogometaši odmah su ih stiskali i uzimali loptu, imali smo i nekoliko prilika, a vratar Halldorsson čudesno je ‘skinuo’ slobodni udarac Srne.

Promašili smo i ‘zicere’

I onda je Maksimir eksplodirao, Hrvatska je povela u 27. minuti. Rakitić je ubacio, Peršić malo dirnuo loptu, a zaboravljeni Mandžukić na drugoj stativi pogodio je mrežu.

Bio je to četvrti pogodak Mandžukića u ovim kvalifikacijam, Brazila vrijedan.

I dok smo još slavili našeg napadača, napravio je neviđenu glupost, čovjek se mora zapitati o inteligenciji. Ničim izazvan, 60 metara od našeg gola uz aut-liniju džonom je pogodio suparničkog igrača u butni mišić i s pravom dobio izravni crveni karton. Nevjerojatno. To je značilo da 52 minute moramo igrati s igračem manje. A dotad nije bilo šanse da ne odemo u Brazil po prikazanoj igri, imali smo 69 posto posjed lopte i potpuno neutralizirali Island.

Naši su izdržali do odmora i mogli su dobiti upute Nike Kovača. I izašli su u nastavak čudesno. Mateo Kovačić od centra je nanizao tri igrača, pa na sebe navukao još trojicu i onda dao loptu Srni, a kapetan je ‘žabicom’ s vrha šesnaestera pronašao lopti put do mreže za velikih, velikih 2:0.

I mogli smo sve riješiti u 57. minuti. Prvo je Kovačić opet sve prošao, no vratar Islanda vrhom kopačke izvadio je loptu iz samog kuta. I nakon udarca iz kuta Olić je opalio strašan volej, pogodio je prečku, lopta se odbila prema dolje, ali nažalost nije prešla crtu iako su se svi već veselili trećem pogotku.

Kad već nismo tada zabili treći gol, morali smo par minuta kasnije. Island se otvorio i ostavio pukotine u svojim linijama. I pobjegli su Modrić i Perišić od centra, Luka je čisto asistirao Perišiću, no taj je udarac išao u islandskog vratara. Pa je Pranjić bio u velikoj prilici…

Uh, kako smo se tada bojali svih tih promašaja, da ne postanu preskupi.

No, Hrvatska je znala biti mirna, dobro postavljena pa Island nije uspijevao probiti, stvoriti pravu priliku. I naši su dočekali taj kraj, zasluženo veselje. Idu na Svjetsko prvenstvo, i 6. prosinca saznat će s kim su u skupini.

AUTOR:Robert Junaci/VL

Odgovori

Skip to content