Potresni film „Krvava berba grožđa“ stiže u Osijek i Vukovar

U organizaciji dviju županija Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Općine Lovas u Osijeku i Vukovaru održati će se premijera dokumentarnog filma „Krvava berba grožđa“, redatelja Silvija Mirošničenka.

Film je to koji prikazuje stravična događanja i zvjerske zločine velikosrpskog agresora nad Lovaščanima, počinjene tijekom 1991. godine. Svjedoci i žrtve zločina, kao i autentične arhivske snimke, donijele su prikaz neljudskih, zvjerskih zločina u obliku zlostavljanja, batinjanja, silovanja žena, ubijanja, mučenja, prisilnog rada, odnosno svega onoga čemu su lovaski Hrvati i drugi nesrbi bili izloženi tijekom okupacije od strane paravojnih srpskih postrojbi, tzv. JNA i lokalnih izdajnika. Bijele trake na rukama Hrvata, tjeranje ljudi na minsko polje, ubojstva na ulicama,  bacanje žrtava u zajedničku grobnicu. 

Slike najtežih povreda ljudskog dostojanstva i ljudskih prava, ostavile su gledatelje nedavno u Zagrebu i Lovasu u suzama i izmiješanim emocijama, tuge, jada, ali i ljudskog ponosa na veliku žrtvu koju su podnijeli Lovaščani.

Pokretači ovoga značajnoga projekta su autor filma Silvijo Mirošničenko i producent Antun Ivanković. Ovaj autorski dokumentarac koji promiče istinu i vrijednosti Domovinskoga rata snimljen je u produkciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskoga rata, Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika i Udruge za audiovizualno stvaralaštvo „Artizana“ iz Zagreba. Projekt je nastajao uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Zaklade „Adris“ i Vukovarsko-srijemske županije, Đakovačko-osječke nadbiskupije i Općine Lovas.

Osječka premijera biti će u ponedjeljak, 6. studenoga u kinu Urania s početkom u 18 sati, a u Vukovar film stiže dan kasnije, 7. studenoga i biti će prikazan u Ružičkinoj kuću u 19 sati. Ulaz je besplatan!

Za produkciju filma

Antun Ivanković, producent

Odgovori

Skip to content