(Video) Joe Šimunić: ‘Za dom spremni’

Nakon pobjede protiv Islanda Josip Šimunić si je dao oduška i na način svojstven hrvatskom domoljubu poveo navijanje na Maksimiru.

 

{jathumbnail off}Šimunić je vodio navijanje poklicima “U boj, u boj za narod svoj” i “Za domi”. 

-Oduvijek sam to želio napraviti. Imao sam priliku, sjetio sam se i drago mi je što su nas navijači bodrili. Nisam ništa pogrešno napravio, navijam i volim svoju Hrvatsku, svoj dom i ako to nekome smeta, to nije moj problem – rekao je Joe.

{youtube}QL4du3XRil0{/youtube}

 

Dakako, odmah su počele i rasprave o primjerenosti takvog Šimunićevog ponašanja. Dio medija, kojima je od starog hrvatskog pozdrava puno bliža partizanska koračnica „Po šumama i gorama“, u svojim je komentarima „osuo paljbu“ na Šimunića, tražeći kaznu.

 

Hoće li zatražiti i zabranu izvođenja opere Nikola Šubić Zrinski? 

Pri tome, naravno, zaboravljaju povijesnu činjenicu da je godine 1566. Nikola Šubić Zrinski, braneći Siget od najezde daleko brojnijih Turaka, nakon dugotrajnih borbi i dugačke opsade, krećući u posljednji juriš uzviknuo: “Za dom sad u boj!”

Sudeći prema povijesnom romanu hrvatskog književnika Josipa Eugena Tomića, koji je objavio 1894. godine, poklič “Za dom” je bio u uporabi najmanje te godine, dok se pak radnja samog romana „Za kralja – za dom“ odvija od 1756. do 1790., znači u 18. stoljeću!

Nekih 250 do 300 godina poslije Zrinskog, ban Josip Jelačić koristi sličan pozdrav za motivaciju vojnika i naroda. Kada bi išli u bitku, ban bi uzviknuo “Za dom!” a vojska bi odgovarala “Spremni umrijeti!”

Opera Nikola Šubić Zrinski sadrži u sebi domoljubnu pjesmu „U boj, u boj“ u kojoj je bio i poklič “Za dom!”, stoga je zanimljivo vidjeti hoće li vrli „hrvatski“ novinari zatražiti i zabranu izvođenja opere Nikola Šubić Zrinski.

 

Postoji i sudska presuda 

Jugoslavenski higijeničari u hrvatskim medijima bi također morali znati da je pravomoćnom presudom Prekršajnog suda u Kninu, od 22. prosinca 2011. utvrđeno da je pozdrav „Za dom spremni“ stari hrvatski pozdrav.

Sud u Kninu je tako odlučio, raspravljajući o prijavi policije protiv obrtnika Jakova Markovića koji je 05. kolovoza 2011. u Čavoglavama izložio i prodavao suvenire s natpisom “Za dom spremni”.

U obrazloženju presude navodi se da je “pozdrav “Za dom spremni” poznat kroz cijelu hrvatsku povijest još od vremena Šubića i Zrinskog te da time ne predstavlja nikakvo tzv. ustaško obilježje kako mu se vjerojatno stavlja u teret”.

Stoga, rezimirajmo….. Joe Šimuniću je u pravu, a jugoslavenski higijeničari u hrvatskim medijima trebali bi prestati s govorom mržnje protiv svega što je hrvatsko.

 

R.Horvat/HrSvijet

Odgovori

Skip to content