Hrvatska udruga Benedikt uputila prijedlog Gradu Splitu da se dio sadašnje Spinčićeve ulice preimenuje u Ulicu Marka Babića

U mjesecu studenom na poseban način prisjećamo se stradanja naše domovine u Domovinskom ratu, posebno u gradu Vukovaru i mjestu Škabrnja, a upravo ta dva mjesta simboliziraju stradanje, hrabrost i otpor naše domovine i naroda u nama nametnuom obrambenom Domovinskom ratu. Ovih dana se uz to na poseban način prisjećamo i svih istinskih heroja Domovinskog rata. Jedan od istinskih heroja i legendi Domovinskog rata je pokojni Marko Babić, koji je bio jedan od zapovjednika obrane Vukovara, a umro je od posljedica moždanog udara 9. srpnja 2007.

Hrvatska udruga Benedikt uputila je gradonačelniku Splita Andri Krstuloviću Opari i Komisiji za imena ulica, trgova i za spomenike Gradskog vijeća Splita prijedlog da se, u čast ovog legendarnog heroja obrane Vukovara i Domovinskog rata, dio sadašnje Spinčićeve ulice preimenuje u Ulicu Marka Babića.

Prijedlog Hrvatske udruge Benedikt upućen Gradonačelniku i Komisiji za imena ulica, trgova i za spomenike donosimo u cijelosti:

Poštovani,

nerijetko smo svjedoci velikih propusta naših predaka u prošlosti. Neke od njih pokušavamo ispraviti, a neki nažalost ostaju zameteni u vremenu. Velikane, ugledne i zaslužne naše suvremenike, junake naših dana treba častiti u vremenu u kojem djeluju. Ako to nije moguće, što nam povijest najčešće svjedoči, onda ne smijemo dopustiti da ih vrijeme zaborava prekrije jer tada trajno postajemo dužnici našim potomcima. U Tjednu sjećanja na Vukovar i Škabrnju vraćamo se našim herojima, junacima s Trpinjskih i inih cesta diljem naše domovine. Njihovo junaštvo i hrabrost divovskih razmjera prelazi granice ljudskog i naravnog. Njihova želja za slobodom i pobjedom u nametnutom nam ratu hranio je oganj ljubavi i sebedarja prema narodu i Domovini. Bili su to junaci bez premca spremni položiti život za slobodu voljene grude. Čini nam se kako vrijeme odmiče, glas o nekim izuzetnima koji nastavljaju živjeti u vječnosti, postaje sve tiši, stidljivo tih ili je potpuno utihnuo. Zar smo spremni  prepustiti zaboravu i pukovnika MARKA BABIĆA, „gromadu“ od junaka s Trpinjske ceste, slavonskih bojišta i onih diljem Hrvatske? Marko Babić, taj zapanjujuće hrabar borac, zapovjednik obrane Trpinjske ceste nakon smrti legendarnog Blage Zadre,  grobljem je učinio veliki broj oklopnjaka srpskog agresora. Preživio je pakao rata, a u slobodi nije posustao u svojoj misiji ponavljanja istine o Vukovaru. Zahvaljujući njegovoj poduzetnosti  kao producenta i dijelom scenarista, snimljen je  dokumentarni serijal “Heroji Vukovara“. Umro je u 42. godini od posljedica moždanog udara. Ove godine navršilo se deset godina od njegove smrti, a glas o njemu postaje sve tiši. Ne dopustimo da nas zbog nehata prozivaju naši potomci. Mi u Hrvatskoj udruzi Benedikt želimo da naš Split počasti ovog velikana Domovinskog rata nazivom jedne od ulica u našem gradu. Stoga predlažemo da se sadašnja Spinčićeva ulica dijelom preimenuje u Ulicu Marka Babića. Pojašnjenje novog izgleda Spinčićeve ulice dajemo u prilogu ovog pisma. U želji i nadi da naš prijedlog postane stvarnost, dobar primjer i poticaj ostalim gradovima u Hrvatskoj, unaprijed zahvaljujemo na podršci i razumijevanju.

S poštovanjem,

Vide Popović, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt         

Hrvatska udruga Benedikt                                                     

2 comments

Odgovori

Skip to content