U Vukovaru predstavljen zbornik pjesama “Vukovaru – Škabrnji – Memento – Poetika”

U organizaciji Hrvatske udruge Benedikt i Udruge veterana 4. gardijske brigade te pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u subotu 11. studenoga, u sklopu Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju, u Pastoralnom centru sv. Bono u Vukovaru prikazan je potresni dokumentarni film o Vukovaru, nakon čega je gvardijan fra Ivica Jagodić služio svetu misu u crkvi Sv. Filipa i Jakova, najvećoj baroknoj crkvi u Hrvatskoj (58 m duga) te trećoj najvećoj (odmah iza zagrebačke i đakovačke katedrale). Nakon svete mise u punoj dvorani Pastoralnog centra sv. Bono održana je promocija zbornika “Vukovaru – Škabrnji – Memento – Poetika”, koji je sastavljen od pjesama 30 pjesnika posvećenih Vukovaru i Škabrnji. Zbornik je izašao u nakladi Nakladničke kuće Protuđer iz Splita.

Program je počeo uvodnom riječi glavnog urednika zbornika umirovljenog pukovnika HV-a Mate Buljubašića, a nastavio se himnom “Lijepa naša” u izvedbi VIS-a Gospe od Zdravlja iz Splita i minutom šutnje za pale branitelje. Recital je otvorio pjesnik Pejo Šimić iz Zagreba koji je krasnoslovio svoju pjesmu “Hrvatskim braniteljima” i izmamio gromki pljesak u dvorani kao i Larisa Janičev Stojanović, Dragan Vranješ i Matea Miošić, koja je krasnoslovila pjesmu pokojnog Antuna Mladena Vranješa. Prisutne je razgalio svojim pjesmama pjevač Branko Čulić Vukovarac, koji je na koncu s VIS-om Gospe od Zdravlja poveo pjesmu “Bože čuvaj Hrvatsku”, a pridružila im se nazočna publika.

Na koncu se Mate Bujubašić zahvalio pjesnicima, glazbenicima i domaćinima te je pozvao na promociju zbornika 19. studenoga u Splitu i 20. studenoga u Škabrnji.

Izvor: Ivica Luetić/hrvatski-fokus.hr

Odgovori

Skip to content