Damir Plavšić: 26 godina nakon početka Domovinskog rata naša djeca ne znaju gotovo ništa o Domovinskom ratu

Damir Plavšić: 26 godina nakon početka Domovinskog rata naša djeca ne znaju gotovo ništa o Domovinskom ratu, a Domovinski rat stvorio je našu prelijepu domovinu nakon 800 godina!

Župa Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Soblincu pripremila je svečani program u znak sjećanja na žrtve Domovinskoga rata. Euharistijsko slavlje i svečana akademija održat će se 19. studenoga u 19 sati u župnoj crkvi u Soblincu. Posebni gosti ovog događaja su grupa RiM koja je svoju pjesmu darovala ovogodišnjem Susretu hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru, kao i gospodin Damir Plavšić, Vukovarac i branitelj Republike Hrvatske.

Svojom glazbeno-scenskom predstavom Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i Hrvatsku, Plavšić će svjedočiti o strahotama rata koje su 1991. zahvatile Vukovar, kao i ponosu i zajedništvu koje su upravo te strahote i izgradile. Predstava je temeljena na njegovoj knjizi „Bitka za Vukovar (Ne plači, moj dobri anđele)“, kao i na knjizi vukovarskog HOS-ovca Damira Markuša – Kutine „58 – HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca“.

Vu2

Damir Plavšić uništio je prvi tenk u Vukovaru, a drugi tenk u Hrvatskoj. Za Hrvatsku radioteleviziju, svojedobno je izjavio: „Borio sam se na Sajmištu, Sajmište je najkrvavija vukovarska bojišnica u kojoj je malo nas branitelja preživjelo, a mi koji smo preživjeli u prosjeku smo ranjeni jedan i pol puta. Uništili smo prvi tenk u gradu Vukovaru 25. kolovoza 1991., kada je još rat zapravo nije ni počeo. Branili smo naš grad i na kraju sam završio u zarobljeništvu, prošao sam tri srbijanska logora. Danas svjedočimo o tome kako smo branili grad i kako smo stvarali i stvorili ovu našu prelijepu domovinu Hrvatsku.”

Svojom glazbeno-scenskom predstavom Damir Plavšić putuje diljem svijeta. Nedavno se vratio iz Australije, a trenutno se priprema za odlazak u Kanadu. Motivaciju za održavanjem ovoga programa nalazi u hrvatskoj mladosti za koju tvrdi da premalo zna o Domovinskom ratu. „Danas, 26 godina nakon početka Domovinskog rata naša djeca ne znaju gotovo ništa o Domovinskom ratu, a Domovinski rat stvorio je našu prelijepu domovinu nakon 800 godina. Domovinski je rat temelj i moramo puno toga prenositi. Naša djeca danas ne znaju nabrojiti niti dva heroja Domovinskog rata. Naša djeca ne znaju ni što je to riječ domoljublje, u udžbenicima iz povijesti uče o Domovinskom ratu kroz svega tri nastavna sata. To je premalo kada uzmemo u obzir da je Domovinski rat stvorio slobodu i neovisnost.“

grupa RiM

Ovim putem pozivamo sve, naročito mlađeg uzrasta, da se pridruže ovom događaju kako bi odali počast našim herojima!

Antonela Zora Rezo, župna medijska suradnica Zagrebačke nadbiskupije

Odgovori

Skip to content