(VIDEO) Marijana Petir: U Europskoj uniji ne smije postojati zemlja s „potrošačima druge klase“

Strasbourg, 14. studenoga 2017. – Europski je parlament na svojoj plenarnoj sjednici danas usvojio Uredbu Europskog parlamenta i Vijeća o suradnji između nacionalnih tijela odgovornih za provedbu zakona o zaštiti potrošača kojom će se potrošači bolje zaštiti od prijevara, a ujedno i dati veće ovlasti nadležnim tijelima za otkrivanje i zaustavljanje kršenja zakona o zaštiti potrošača.

U raspravu se uključila i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir osvrnuvši se na pitanje učinkovitijeg nadzora, istrage i kaznenog progona u smislu povreda koje iskorištavaju nepošteni trgovci te je rekla kako je „u unutardržavnom ili zajedničkom europskom prostoru, jasno kako je svakim danom potrebno učinkovitije nadzirati i tražiti bolja rješenja kako bi se nepoštenju stalo na kraj“.

Ona je ukazala na postojeće probleme rekavši kako su „još uvijek najveći problemi vidljivi u internetskom poslovanju, gdje potrošači nisu dovoljno zaštićeni, prije svega kupujući proizvode ili usluge izvan matične države“.

Petir je ujedno upozorila „na to da je čak trećina prehrambenih proizvoda koje nalazimo na policama trgovina u novijim članicama EU-a lošije kvalitete nego što je to na Zapadu. Istraživanja su potvrdila da je istočno tržište prevareno istim ambalažama u kojima su nekvalitetni proizvodi. Od voćnih napitaka i zubnih pasti do deterdženata, istočne verzije marki prodanih diljem Europe pokazale su da su manje kvalitetne od onih prodanih na zapadu i tome treba stati na kraj. U Europskoj uniji ne smije postojati zemlja s ”potrošačima druge klase’“, zaključila je Petir.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir od početka svog mandata upozorava na ovaj problem, a ove je godine s još 42 zastupnika u Europskom parlamentu uputila Parlamentarno pitanje Komisiji s obrazloženjem o razlikama u deklaracijama, sastavu i okusu proizvoda na tržištima država članica EU-a u srednjoj/istočnoj i zapadnoj Europi.

Njime su zastupnici izrazili jasni stav kako su nepoštene prakse, kojima se proizvodi različite kvalitete jednako deklariraju u različitim državama članica te prodaju po gotovo istoj cijeni, na tržištu EU nedopuštene, a te su prakse pogotovo učestale u istočnom dijelu EU. Osim toga, Petir je od povjerenice Vere Jourove još u rujnu 2015. godine dobila jasan odgovor kako su takve prakse nepoštene i zabranjene, no do danas Europska komisija nije poduzela nikakve konkretne mjere kako bi takvim praksama stala na kraj, a prekršitelje kaznila. 

Izvor: hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content