Monodramom ‘Skupljanje kostiju’ otvoren Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju

Monodramom “Skupljanje kostiju” u dojmljivoj izvedbi dramske umjetnice Mladenke Gruice i Kulturno-umjetničke udruge Sv. Kliment u ponedjeljak u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa svečano je započela manifestacija “Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju”.

Organizator je Hrvatska udruga Benedikt, šestu godinu zaredom u znak sjećanja na stradanja u Vukovaru i Škabrnji u Domovinskom ratu u studenom 1991. godine.

Otvoren Tjedan sjeæanja na Vukovar i Škabrnju

Kako je kazao Vide Popović, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt, upravo ta dva mjesta simboliziraju otpor, stradanje i patnju hrvatskog naroda i domovine u Domovinskom ratu, te je naša trajna obveza prisjećati se te žrtve i odavati počast svim poginulima u obrani domovine.

IMG-20171114-WA0010

Sama monodrama nastala je prema svjedočanstvu pokojne Grle Pedić, iz mjesta Paljuv u zadarskom zaleđu, koja se za vrijeme okupacije sela, 1991.godine, mjesec dana, svake noći, iskradala iz zatočeništva i obilazila svog mrtvog sina Antu, pokrivavši ga dekom da mu strvinari ne bi oskvrnavili tijelo.

Ovu potresnu priču zapisala je, dva mjeseca prije Grline smrti (2009.) Ivana Haberle iz Udruge Žene u Domovinskom ratu Zadar, koja intezivno radi na promicanju i čuvanju od zaborava doprinosa žena u Domovinskom ratu.

– Ovdje je večeras ispičana jedna tužna priča, jedna u nizu. Ne dozvolimo da se ikad više ponove, ali pričajmo ih s ponosom i poštovanjem. Ovo je priča o trpljenju razdiruće neprolazne boli, u zarobljeništvu, ali i nedostižnoj snazi prkosa, vjere i ufanja u ljubav i Boga. Je li nam moguće danas kada i nakon toliko godina nakon Domovinskog rata ne znamo točan broj žrtava, je li nam moguće zamisliti koliko je ovakvih prešućenih priča!? Nedopustiv je zaborav vrijednosti Domovinskog rata, kao temelja stvaranja hrvatske države. Nedopustiv je zaborav svake žrtve, svih palih i nestalih – poručila je Gruica nakon izvedbe.

Otvoren Tjedan sjeæanja na Vukovar i Škabrnju

Otvorenju su nazočili župan Blaženko Boban te Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Splita koji su naglasili kako treba nastaviti njegovati i prenositi istinu za nove generacije. U Split su došli i članovi obitelji poginulog Ante Pedića o kojem govori monodrama, među njima i sin Ante, kao i mještani Paljuva, branitelji i drugi.

Izvor: Merien Ilić/misija.slobodnadalmacija.hr; Foto: hu-benedikt.hr, fah

Odgovori

Skip to content