Svečano obilježena 26. obljetnica obrane Splita i razbijanja vojno-pomorske blokade

Polaganjem vijenaca u spomen na poginule i umrle branitelje te izložbom ratnih fotografija 1. obalno-topničke bitnice „Kašjuni“ u Vili Dalmacija svečano je obilježena 26. obljetnica obrane grada Splita od napada pomorskih i zračnih snaga JNA, te razbijanja vojno-pomorske blokade Jadrana.

Obilježavanju su uz predstavnike Udruge 1. obalno-topničke bitnice (OTB) „Kašjuni“ i Udruge dragovoljaca HRM-a, te drugih braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata nazočili izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Petar Škorić, izaslanik predsjednice RH komodor Ivo Raffanelli, izaslanik predsjednika Vlade RH i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, izaslanik ministra obrane i načelnika Glavnog stožera OSRH admiral u miru Ante Urlić, župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, pročelnik Službe za suradnju s braniteljima i braniteljskim udrugama Zdravko Parčina.

obljetnica obrane splita 2017 2

Izaslanik Predsjednika Vlade RH, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara izrazio je ponos što je prije 26 godina zajedničkim snagama obranjen Split, ali i što današnja obljetnica, kako je rekao, spaja nove i stare generacije.
„Činjenica je da su se na današnjoj svečanosti okupili i mladi ljudi, đaci, koji su se rodili nekoliko godina nakon rata, a koji znaju što se dogodilo. To je ono što me čini sretnim. Danas smo stajali ispred spomen-obilježja koji se zove „Spomen i želja“. Maloprije smo slušali kako djeca dječjeg zbora „Srdelice“ gromko izvode hrvatsku himnu pored mora kojeg ste vi oslobodili. To je moja ostvarena želja. Ovo je za hrvatsku državu jedan od značajnih datuma. Ne zbog toga što se bitka dogodila u Splitu, nego što je oslobođenjem splitskog akvatorija oslobođen i najveći dio hrvatskog Jadrana. More je državni teritorij i dio našeg nacionalnog suvereniteta. Nakon toga uslijedilo je i oslobođenje akvatorija Dubrovnika. Ne smijemo u našoj svijesti umanjiti značaj bitke koje je bila kratka, ne zato što su JNA i srpski osvajači bili slabi, nego je žestina naših branitelja bila tolika da su dobili papra. Pobjegli su podvijena repa“, naveo je gradonačelnik pozvavši članove Udruge 1. OTB-a da svoje ratne fotografije izlože i u atriju splitske Gradske uprave.

Petar Škorić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, podsjetio je kako je 1991. godina bila vrijeme zajedništva hrvatskog naroda, jer se znalo tko napada, a tko se brani od brutalne agresije. „Nema srama, nema izjednačavanje krivnje. Moramo biti ponosni jer smo pobijedili. Nadam se da će i u školskim udžbenicima biti više podataka o novijoj hrvatskoj povijesti“, istaknuo je, između ostalog, Škorić. Izaslanik predsjednice RH i vrhovne vojne zapovjednice OSRH komodor Ivo Raffanelli naveo je kako je pobjeda splitskih topnika u jesen 1991. bila tračak svjetla slobode.

Ratni zapovjednik topnika sa Kašjuna, Milivoj Butigan, uvodno se prisjetio 11 poginulih pripadnika 1. OTB-a, a Zoran Čulić, predsjednik Udruge 1. OTB ”Kašjuni” kazao je da su sjećanja još živa, iako je prošlo već 26 godina. Na kraju svečanosti Zoran Čulić, inače profesor u splitskoj Građevinskoj školi, priredio je iznenađenje svojoj najboljoj učenici Ines Perić uručivši joj enciklopediju “Povijest umjetnosti“. „Vjerujem da će i Ines poput mene studirati arhitekturu. Zbog ovakvih mladih, perspektivnih ljudi sam se borio“, kazao je radosno na kraju Čulić dobivši velikih pljesak svih uzvanika.

Izvor: split.hr

Odgovori

Skip to content