Predavanje o kulturnoj baštini herojskog grada Vukovara

U utorak, 14. studenog, 2017. godine, u Dominikanskom samostanu u Splitu, na programu manifestacije Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju koju šestu godinu zaredom organizira Hrvatske udruge Benedikt gostovala je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar gđa Ružica Marić i tom prigodom održala predavanje o povijesti muzeja i kulturnoj obnovi grada Vukovara.

Događaj su popratili brojni građani i ugledni kulturni djelatnici grada Splita poput ravnateljice Muzeja grada Splita gđe Narcise Bolšec-Ferri, akademskog slikara Josipa Botterija Dinija, ravnatelj Etnografskog muzeja Silvio Braica i drugi. Događajem je moderirala Silvana Dragun, potpredsjednica Hrvatske udruge Benedikt, a uz nju prigodnim riječima se publici obratila dr.sc. Vini Rakić, inicijatorica akcije ”I u mom gradu Vukovar svijetli”.

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar se u svom iscrpnom izlaganju dotaknula i Muzeja vučedolske kulture kao dugogodišnjeg nastojanja da se Vučedol zbog svojega značaja ubroji u prvi red arheoloških parkova i upiše u arheološku kartu jugoistočne Europe. Govoreći o povijesti muzeja publika je mogla vidjeti kako je muzej izgledao neposredno nakon razaranja u Domovinskom ratu 1991. godine i danas kad je u potpunosti obnovljen. Sve do kraja Domovinskog rata sačuvana muzejska građa se preselila u Muzej Mimara u Zagrebu.

RuzicaMaric2

Gradski muzej u progonstvu se vraća u Vukovar 1997. i nastavlja djelovanje u razrušenom dvorcu Eltz nizom kulturnih aktivnosti i manifestacija. Povratom umjetnina 2001., započinje s procesom restauracije muzejske građe i vrši sve pripreme za otvaranje stalnog postava, koji je uslijedio početkom 2014. Ravnateljica je zatim istaknula da je za svoj rad na kulturnoj obnovi Vukovara i vraćanju života u razrušeni grad te uključivanju lokalne zajednice u svoje djelovanje, Gradski muzej Vukovar dobio prestižnu europsku nagradu Silletto – EMYA 2016, koju mu je dodijelio Europski muzejski forum u San Sebastianu u Španjolskoj.

U prezentaciji je zatim istaknula veliki doprinos dr. Antuna Bauera u obogaćivanju muzejske građe vrijednim umjetninama. 1998. godine u srušenom muzeju se započelo s obnovom zahvaljujući velikom doprinosu Ministarstva kulture RH posebno za vrijeme ministra Bože Biškupića. Obnovljeni dvorac Eltz je u Noći muzeja 2013. otvorio vrata posjetiteljima. Nakon dvorca Eltz krenulo se s obnovom muzejske građe, umjetnina, oštećenih knjiga i skulptura. Umjetničko stvaralaštvo i s umjetnošću se može pobjediti sve, zaključila je gđa Marić.

Da je tome tako navela je primjer Zagrebačke filharmonije koja je svoj je prvi poslijeratni nastup u Vukovaru imala davne 1998. godine na ruševinama povijesnog dvorca Eltz te je na tom mjestu nastala tradicija koju Grad Vukovar i Zagrebačka filharmonija njeguju više od desetljeća. Svake godine Zagrebačka filharmonija gostuje u Vukovaru gdje održava koncert za građane Vukovara prije koncertne sezone u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Ravnateljica nije zaboravila spomenuti da je srušenom prostoru muzeja započeo Vukovarski festival komorne glazbe, na kojeg je posebno ponosna. Festivalske večeri danas se održavaju u prostorima Gradskog muzeja, Hrvatskog doma i crkve sv. Filipa i Jakova, a na njima nastupaju vrsni komorni umjetnici i ansambli iz Hrvatske i inozemstva.

Na kraju ravnateljica se još podsjetila nekih zanimljivih i značajnih izložbi, poput izložbe ”Vučedolski Orion i najstariji europski kalendar”, polaganja ”kamena mira” gradonačelnika Hirošime Kazumi Matsuija i drugih događaja. Ono što je najvažnije, zaključila je, vrata vukovarskog muzeja su cijelo vrijeme bila otvorena suvremenim umjetnicima koji su tu organizirali svoje izložbe i glazbene manifestacije tijekom cijele godine, a ta praksa će se i dalje nastaviti.

Silvana Dragun, HUB

Odgovori

Skip to content