Stručno-znanstveni skup “Ratna bolnica Vukovar 1991. – dr. Juraj Njavro”

U vukovarskoj bolnici u petak je počeo znanstveno- stručni simpozij “Ratna bolnica Vukovar 1991.- dr. Juraj Njavro”, u organizaciji Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991. – županijski ogranak Vukovar te vukovarske Opće županijske bolnice i bolnice hrvatskih veterana.

Ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac podsjetila je kako je bolnica najteže dane tijekom agresije u Domovinskom ratu proživljavala od kolovoza 1991. godine, kada je bila sustavno napadana topničkim projektilima.

Napomenula je i kako je 18. studenoga 1991. godine, nakon sloma obrane grada, potpisan sporazum o neutralizaciji bolnice i evakuaciji ranjenika, ali ga bivša JNA nije poštovala.

Nakon pada Vukovara tog 18. studenoga pripadnici srpskih paravojnih postrojbi i JNA iz bolnice su odveli najmanje 266 ranjenika, hrvatskih branitelja, civila i medicinskog osoblja, među kojima je 20. studenoga na Ovčari ubijeno njih 200 te pokopano u masovnu grobnicu, a sudbina ostalih još nije poznata.

Prema podacima iz bolnice, tijekom agresije na Vukovar zbrinuto je 3.474 ranjenika i obavljeno oko 2.500 operacija. Najmlađi ranjenik imao je šest i pol mjeseci, a najstariji 88 godina.

Tijekom trajanja skupa, koji završava u večernjim satima, bit će održano niz stručnih predavanja vezanih za opće i specijalističke liječničke djelatnosti u vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Bit će predstavljena i knjiga “Vukovarska bolnica svjetionik u povijesnim olujama hrvatskog istoka” povjesničara Ive Lučića, koju su izdali Hrvatska liječnička komora i Hrvatski institut za povijest.

Izvor: Hina

Odgovori

Skip to content