(VIDEO) 18. studenoga 1991. Vukovar i Škabrnja – simboli stradanja predznak su pobjeda Hrvata!

U Republici Hrvatskoj, tijekom srpske agresije od 1991. do 1995., dogodila su se velika stradanja ljudi. Na današnji dan 1991. javnost je sa suzama u očima i velikom boli primila najtužniju moguću vijest – hrvatski grad heroja i junaka Vukovar, sravnjen sa zemljom, pao je u ruke Srba. Istoga dana na drugom kraju Hrvatske u Škabrnji kraj Zadra Srbi su počinili još jedan veliki masakr i ubili 84 osobe.

Malo ljudi zna da je upravo tih dana papa Ivan Pavao II. primio delegaciju Hrvatske koja je mu je priopćila da je naša domovina i naš narod na izdisaju i rubu istrebljenja. Papa Ivan Pavao II odmah je poslao apel i poziv sveopćoj Crkvi u cijelom svijetu na molitvu za Hrvatsku i Hrvate. Cijela Katolička Crkva molila je za hrvatski narod. Nakon toga, nakon pada Vukovara i Škabrnje, praćeni molitvom cijele Crkve i Božjom snagom Hrvati počinju nizati mnoge vojne pobjede, a Srbi doživljavaju poraz za porazom do onog posljednjeg u – Oluji.

Pobjeda u ratu izašla je iz hrabrosti hrvatskog vojnika, sloge hrvatskog naroda, molitve cijele Crkve i Božje pomoći.

Prije točno dvadeset i šest godina, 18. studenoga 1991., nakon tromjesečne opsade i gotovo potpunog uništenja pao je u srpske ruke grad Vukovar. Istog dana, u zaleđu Zadra, planski izvedenim zločinom etničkog čišćenja, u selu Škabrnji, život su izgubile 84 osobe hrvatske nacionalnosti.

Toga najcrnjeg dana u novoj hrvatskoj povijesti, ova dva mjesta postala su mjesta posebnog pijeteta i sjećanja u hrvatskom narodu.

Poslije 87 dana otpora srpskoj vojnoj sili, stari hrvatski grad na Dunavu doživio je najtragičniji dan u svojoj povijesti. 18. studenog 1991. pomahnitali ga je neprijatelj zaposjeo te počinio teške zločine nad hrvatskim narodom. Tijekom napada na Vukovar ubijeno je nekoliko tisuća vojnika i civila, a još više Vukovaraca odvedeno je u logore, dok se njih još 800 vodi nestalim. Uz genocid u Srebrenici, vukovarska tragedija najeklatantniji je primjer etničkog čišćenja i jedan od najvećih zločina počinjenih u modernoj povijesti nakon Drugog svjetskog rata.

Herojstvo Vukovara nikada se neće zaboraviti. Potkraj ljeta 1991. elitne gardijske brigade JNA naumile su proboj do srca Hrvatske preko Vukovara, kroz Slavoniju. Strateški je plan bio pad Vukovara kroz tri dana. Međutim, malobrojni hrvatski branitelji zaustavili su neprijateljski pohod i oko opkoljenoga grada „vezali“ više od 50 000 srpskih vojnika.

Evidentan neuspjeh brojnijeg agresora rezultirao je danonoćnim bombardiranjem i granatiranjem grada, što je uzrokovalo veliki broj civilnih žrtava. Iako je na današnji dan Vukovar pao, agresorska je vojska doživjela ogromne ljudske i materijalne gubitke zbog čega nije mogla nastaviti daljnji ubilački pohod. Herojstvo Vukovara i njegovih branitelja tako je postavilo temelje kasnije pobjede hrvatskih vojnih snaga i hrvatske neovisnosti.

Istoga dana kada je pao i Vukovar, na drugom kraju Hrvatske, u Ravnim kotarima u selu Škabrnji počinjen je još jedan bezuman ratni zločin. Tog kobnog jutra pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi na čelu s Ratkom Mladićem slomili su otpor hrvatskih branitelja.

Nakon sloma otpora branitelja, agresor je Škabrnju sravnio sa zemljom. Uništeni su stambeni, vjerski i ostali objekti. Spaljeno i uništeno selo nije bila dovoljna „kazna“ za agresore. Škabrnja je imala etiketu ustaškog sela kojega treba uništiti i po tom principu su se i vodili srpski vojnici i general JNA Ratko Mladić.

Iz spaljenih ognjišta i skloništa izvlačeni su civili koje su agresori ubijali iz neposredne blizine, vatrenim oružjem i tupim predmetima. Prema nikome nije bilo niti trunke milosti.

Vukovar i Škabrnja, zbog tragedija koje su ih zadesile, postali su simbol stradanja, ali i bolni podsjetnik na sve žrtve koje su u povijesti dale svoj život za samostalnu i slobodnu Hrvatsku. Ujedno, osim stradanja ova mjesta su simboli herojskog otpora golorukog naroda, ali i znak nade u pobjede koje su uskoro Hrvati počeli postizati na svim bojištima. Naime, nakon pada Vukovara i Škabrnje, praćeni molitvama cijele Crkve, Hrvati već u prosincu oslobađaju velike dijelove zemlje u Zapadnoj Slavoniji, a onda ubrzo i hrvatski jug, Miljevce, zadarsko zaleđe…sve je ostalo povijest pobjeda hrvatskog vojnika nad srbijanskim vojnicima koji su potpuno poraženi i poniženi u ljeto i jesen 1995. godine.

Premda je prošlo više od četvrt stoljeća, sjećanje na žrtve rata ne jenjava i nikada neće nestati. Vukovar, Škabrnja i cijela Hrvatska neće to nikada zaboraviti, ponajviše iz želje svih preživjelih – nikad se ne ponovilo!

Vukovarski arzuhal (Ivica Percl)

Miroljubiv čovjek sam,
a pomalo već i star,
al vam velim, gospodo,
platit ćete Vukovar.

Satrli ste cijeli grad,
napravili grdan kvar,
stog vam kažem gospodo,
platit ćete Vukovar.

Da u mojoj kući
gost hoće biti gospodar
– ne ide to, gospodo,
platit ćete Vukovar.

Što ste htjeli, zlo ste htjeli,
i bit neće nikadar –
zapamtite gospodo,

platit ćete Vukovar.

Dugo će još Dunav teći
platit će se svaka stvar –
ja vam jamčim, gospodo,
platit ćete Vukovar.

http://https://youtu.be/9t7TJ22olEQ

Izvor: narod.hr/studentski.hr

Odgovori

Skip to content