U Splitu predstavljena knjiga “Proces mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja”

U Dominikanskom samostanu u Splitu u sklopu manifestacije Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju predstavljena je knjiga „Proces mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja“ autorice dr. sc. Ane Holjevac Tuković. Knjigu je uz autoricu predstavio i ravnatelj Memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata dr. sc. Ante Nazor. Sama autorica također je zaposlena u Memorijalno-dokumentacijskom centru Domovinskog rata. Događajem je moderirao Marijo Popović, član Upravnog vijeća Hrvatske udruge Benedikt. U glazbenom dijelu nastupio je VIS Gospe od zdravlja.

“Knjiga je moj prošireni doktorat koji sam obranila 2012. godine, a nakon toga upotpunjen je te tiskan kao knjiga u studenom prošle godine,” objašnjava Ana Holjevac Tuković, arhivistica i povjesničarka koja je devet godina radila u Hrvatskom državnom arhivu, a s osnivanjem Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata 2006. u njemu počinje raditi na selekciji i digitalizaciji arhivskog gradiva. Danas je voditeljica Znanstveno-istraživačkog odjela Domovinskog rata u Centru.

IMG-20171118-WA0049

“S početkom svojeg djelovanja Centar je od Muzeja u Iloku preuzeo velik dio hemerotečnog gradiva, odnosno gradiva koje se odnosi na tisak, a dio se odnosio i na ‘Vukovarske novine’, hrvatsko, ali i srpsko izdanje koje je izlazilo od 1992. do 1998. u nakladi Srpskog informativnog centra.

Kako se nitko nije sustavno bavio mirnom reintegracijom, autorici se to učinilo zanimljivom temom za istraživanje, a i sam proces digitalizacije novina potaknuo je njezinu zainteresiranost. Autorica u uvodu daje osvrt na dotadašnja historiografska istraživanja, određuje geografski pojam Hrvatskog Podunavlja te ukratko daje prikaz oružane pobune Srba od 1990. do 1991. godine.

IMG-20171118-WA0050

Dr. sc. Ante Nazor upozorio je na iskrivljene i netočne informacije na temu Domovinskog rata koje se namjerno plasiraju u hrvatskoj javnosti. Istaknuo je da je zadatak upravo njih povjesničara rasvjetliti nedavnu hrvatsku povijest te educirati mlade generacije o onome što se događalo devedesetih godina u našoj domovini.

Izvor: hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content