Škabrnja: Žalost što zapovjednik JNA Ratko Mladić nije osuđen za zločine u Hrvatskoj

Ratni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić izjavio je u srijedu da presuda haškog suda o doživotnom zatvoru za ratnog zločinca, zapovjednika JNA, Ratka Mladića, kod Škabrnjana samo izaziva žalost što Mladić nije osuđen za zločine u Hrvatskoj, a pogotovo u Škabrnji.

Maskr u Škabrnji, zločini i uništenja na zadarskom i šibenskom području, Kijevo, Vrlika, topnički napadi na Šibenik, Zadar, Sinj samo su neka od ratnih pustošenja i zločina u Hrvatskoj za koje snosi odgovornost, nakon kojih su uslijedila i sva ona u Bosni i Hercegovini, s vrhuncem u Srebrenici.

No, žrtve Škabrnje, kojih smo se prisjetili prije samo nekoliko dana, kao ni ostale žrtve u Hrvatskoj neće od Haškog suda dobiti pravdu.

Naime, Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu Mladića tereti samo za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, a ne i za one u Hrvatskoj, pa tako ni u Škabrnji.

Sve pokolje u Hrvatskoj organizirala JNA i političko vodstvo Srbije

“Doživotni zatvor Mladiću ne znači mi ništa. Za nas u Škabrnji ona je žalost, žalost još veća nego prije jer mu se nije sudilo za zločine u Hrvatskoj, za zločine u Škabrnji”, prokomentirao je Miljanić za Hinu presudu Raspravnog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju kojom je Mladić proglašen krivim za genocid u Srebrenici, za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u BiH, te osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Kazao je kako suosjeća sa žrtvama Srebrenice i drago mu je da su barem oni na taj način dobili zadovoljštinu, ali nikada neće moći shvatiti zašto nijedna hrvatska Vlada nije ništa učinila da se Mladića procesuira za zločine počinjene na hrvatskom tlu.

“Žalosno je da nijedna Vlada, naše pravosuđe i diplomacija nisu učinili ništa da se podigne optužnica za Mladićeve zločine počinjene na zadarskom i šibenskom području. Je li bilo teško sastaviti optužnicu za sve što je učinio u Hrvatskoj? Pa on je ovdje ispekao zanat, za zločine u Hrvatskoj nagrađen je generalskim činom, ovdje je sve počelo”, rekao je ogorčeni Miljanić.

Naše pravosuđe je kontaminirano i nije se puno promijenilo od vremena iz bivše države, prije 1990. godine. Hrvatska ovako ne može dalje, uvijek nam je netko drugi kriv, a krivi smo si sami. Ovo je dno dna, ustvrdio je Miljanić.

Osvrnuo se i na ponašanje Ratka Mladića u sudnici prilikom izricanja presude ocijenivši ga “arogantnim balkanskim mentalitetom”.

Kako je moguće da se najstrašniji ratni zločini čak niti ne razmatraju na međunarodnom sudu koji je osnovan upravo iz tog razloga? Kolika je u tome uloga i odgovornost hrvatske države i hrvatskog društva i kako ćemo se za to, kao društvo, opravdati pred žrtvama, pred svojom savješću i pred budućim generacijama, pitanja su koja ostaju otvorena.

Izvor: Hina; Foto: fah

Odgovori

Skip to content