Akademik Davorin Rudolf odbacio bošnjačke teze o Pelješkom mostu kao neutemeljene: Granica postoji već 18 godina

Glavni odbor bošnjačke stranke SDA na nedavnoj sjednici donio je zaključak kojim od Hrvatske traži da prekine sve aktivnosti na gradnji Pelješkog mosta dok se ne utvrdi međudržavna granica između BiH i Republike Hrvatske. Komentar odluke kojom se ponovno najavljuje opstrukcija gradnje mosta koji bi trebao povezati dva dijela Hrvatske za Direktno dao je stručnjak za međunarodno pravo akademik Davorin Rudolf.

Podsjetimo, predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac novinarima je nakon sjednice tog tijela u Sarajevu prošlog tjedna, rekao kako je jednoglasno usvojen zaključak po kojemu je “neprihvatljivo graditi Pelješki most na štetu teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH” te kako imaju informacije da će i Europska komisija poduprijeti njihov zahtjev.

Davorin Rudolf za portal Direktno odbacio je takve teze bošnjačkih lidera i napominje kako crta sredine ne zalazi u morsko ili podmorsko područje ispod mosta. Nije ni u neposrednoj blizini mosta. “Tvrdnja bošnjačkih čelnika da Hrvatska ne može započeti gradnju mosta jer još nije utvrđena granica, prema tome, nije utemeljena“, rekao nam je akademik Rudolf.

Akademik je podsjetio kako je crta na moru povučena sporazumom između predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana i BiH Alije Izetbegovića 1999. godine. “Iako taj sporazum nije ratificiran od strane Sarajeva i Zagreba, u njemu postoji članak koji kaže da sporazum stupa na snagu i počinje primjenjivati u praksi od dana potpisivanja”, napomenuo je akademik.

“Taj ugovor je na snazi, primjenjuje se i poštuje već 18 godina. Prema tom ugovoru precizirano je kako morska granica između BiH i Republike Hrvatske slijedi crtu sredine, a to je crta na kojoj je svaka točka jednako udaljena od najbližeg dijela kopna, bilo Hrvatske bilo BiH. Kad izračunate koliko je ta, de facto granica, udaljena od projektiranog Pelješkog mosta, vidjet će se da je udaljena najmanje 401 metar, a najviše 500 metara”, objasnio je akademik i dodao kako granica postoji u praksi i svi propisi Hrvatske, primjerice oni o ribolovu hrvatskih ribara, protežu se isključivo do te granice.

Davorin Rudolf objašnjava kako Po Konvenciji o pravu mora, a koja obvezuje sve države svijeta, a koju su potpisale Hrvatska i BiH, stoji da je kao granica na moru normirana crta sredine te je obveza za obje države. Akademik je naveo kako je posve sigurno da veliki kruzeri, tankeri ili nosači zrakoplova ne mogu uploviti u Neumski zaljev.

Rudolf je odbacio tvrdnje da Hrvatska osporava BiH status pomorske zemlje. “BiH je pomorska zemlja i mi u Hrvatskoj tu činjenicu nedvojbeno poštujemo. Nikada nitko u Hrvatskoj nije službeno izjavio da će Hrvatska na bilo koji način ograničavati ili otežavati prolazak brodova koji plove u Neum i iz Neuma“, zaključio je Rudolf za kraj.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content