Konferencija Svjetskog saveza mladih o ljudskom dostojanstvu u izbjegličkoj krizi “Migracije i razvoj”

Bruxelles, 1. prosinca 2017. – U Europskom parlamentu u Bruxellesu ovoga je tjedna od 27. do 29. studenoga održana konferencija Svjetskog saveza mladih o ljudskom dostojanstvu u izbjegličkoj krizi “Migracije i razvoj” na kojoj je sudjelovala i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir. Ona je ujedno na konferenciji ugostila i desetero članova udruge mladih Forum Plus Hrvatska.

„Migracije predstavljaju veliki izazov. Danas svjedočimo najvećem valu migracija iza Drugoga svjetskog rata. Kao Europska unija, ali i kao države članice moramo pronaći rješenja kako se nositi s tim gorućim pitanjem danas, a opet, da u fokusu zadržimo čovjeka i ljudsko dostojanstvo na što je i Svjetski savez mladih želio upozoriti kroz konferenciju koju je organizirao u Europskom parlamentu“, naglasila je Petir.

Ona je iskazala svoju zabrinutost nemogućnošću pronalaska pravih odgovora i pravih rješenja bez obzira na vrlo visoka financijska sredstava koja Europska unija izdvaja kako bi upravljala migracijama, kako bi se pomoglo izbjeglicama te sredstava koja šalje na mjesta ratnih zbivanja i u ugrožene zemlje. „Očito je da moramo promijeniti način i pristup cjelokupnom problemu“, rekla je Petir.

Osvrćući se na razne uzroke migracija Petir je rekla kako „u svakom slučaju u prvi plan moramo staviti one čiji je život ugrožen i koji bježe od rata, pružiti im utočište i pokazati im u pravom smislu riječi ljubav koju trebamo imati jedni za druge. Uz velike potrebe i veliko siromaštvo koje vlada, posebno u Africi, ali i drugim dijelovima svijeta postoje i oni koji trbuhom za kruhom traže nova mjesta gdje će se skrasiti i osigurati bolju egzistenciju za sebe i svoje obitelji. Potrebno je uspostaviti dobru ravnotežu, prepoznati prioritete i učiniti napore da poduzmemo odgovarajuće mjere i aktivnosti“, zaključuje Petir.

Lionelo Gabrici voditelj sektora za migracije i sigurnost ljudi Europske službe za vanjsko djelovanje na panelu je kazao kako postoji dosta programa koje Unija može ponuditi u razvijanju ostalih zemalja odakle dolaze migranti. „To trebamo ponuditi, potpisivati sporazume i za povratak migranata ukoliko prave probleme ili teža kaznena djela“, rekao je Gabrici te najavio paket mjera za unaprjeđenje uvjeta života u zemljama odakle dolaze migranti te na taj način riješiti problem migracija.

S takvom se politikom slaže i Marc Franco, viši suradnik Kraljevskog instituta za međunarodne odnose, nezavisnog think-tanka sa sjedištem u Bruxellesu. On je rekao da se zadnjih nekoliko godina vrlo jasno iskristaliziralo kako se osnovni problem s migracijama može rješavati osnaživanjem zemalja iz kojih migranti dolaze što je osobito vidljivo na primjeru Njemačke i Turske. Naime, Njemačka puno ulaže u Tursku te povratne informacije govore kako mnogi Turci napuštaju Njemačku i vraćaju se u Tursku.

Patricia Lisa, analitičarka španjolskog Instituta Elcano osvrnula se na španjolsko iskustvo sa migrantima iz Maroka na Iberijskom poluotoku rekavši da Europska unija može puno toga ponuditi samo je potrebna složnost pri donošenju politika, za razliku od toga kad je Španjolska u krizi bila sama.

Geertrui Lanneau viša stručnjakinja za mobilnost radne snage i razvoj ljudskih potencijala u Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) rekla je kako je migracijama moguće upravljati samo dok imamo jasne ciljeve što radimo s njima i gdje možemo pomoći.

Ignacio Socias, izvršni direktor za odnos s institucijama, UN-ove Međunarodne federacije za razvoj obitelji naglasio je važnost očuvanja ljudskog dostojanstva i ponovnog spajanja, tj. ujedinjavanja obitelji koje su uslijed migrantske krize ostale razdvojene.

Direktor regionalnog ureda Svjetskog saveza mladih za Europu Hrvoje Vargić pojasnio je ciljeve konferencije kazavši kako je „Svjetski savez mladih globalna organizacija sa sjedištem u New Yorku, s više od milijun članova u svim regijama u svijetu. Svake godine pokušavamo adresirati goruća pitanja koja imaju globalnu relevantnost na različite načine, a jedan je od njih i ova konferencija.  Ove je godine tema migracije i razvoj: ljudsko dostojanstvo u izbjegličkoj krizi upravo zbog aktualnosti teme koja je na svim globalnim parametrima najvažnija tema“, naglasio je Vargić.

Svjetski savez mladih progovara o toj temi iz prizme ljudskog dostojanstva koja predstavlja njihovu centralnu vrijednost oko koje se zalažu jer smatraju da vrijednosti koje oni promoviraju mogu na vrlo kvalitetan način ponuditi usmjerenje oko pitanja migracija i razvoja.

Vargić je također rekao kako na konferenciji okupljaju 70 mladih iz cijele Europe, među kojima je 10 mladih iz Hrvatske. „Želimo povezati mlade s donositeljima odluka u Europskom parlamentu i Europskoj komisiji te podijeliti s njima znanje koje imaju donositelji odluka te eksperti o tim pitanjima, ali i podići glas mladih kako bi ih zastupnici čuli te kako bi se mladi uključili u politike te kako bi Svjetski savez mladih kasnije predložio donositeljima odluka što mladi smatraju važnim o nekoj temi kroz prizmu ljudskog dostojanstva“, naglasio je Vargić.

Kad je u pitanju suradnja s donositeljima odluka Vargić je rekao kako su na deklarativnoj razini donositelji odluka uvijek otvoreni  „za“ njihove prijedloge, dok na konkretnoj razini nastaju izazovi, no sa zastupnicom Petir uvijek ta udruga dobro surađuje, zaključuje Vargić. 

Dopredsjednica udruge Forum Plus Hrvatska Marija Petričević zahvalila je zastupnici Petir na pozivu u Europski parlament u Bruxelles kazavši kako je udruga prepoznala važnost teme migracija i razvoja jer je ta tema u okviru djelovanja njihove udruge. Iskustvo iz Europskog parlamenta svakako će im pomoći kako bi unaprijedili svoja znanja. Petričević je ujedno najavila i održavanje Forum+ međunarodne europske konferencije za mlade lidere koja će u ožujku sljedeće godine biti održana u Europskom parlamentu u Bruxellesu pod pokroviteljstvom hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir.

Izvor: hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content