Ivana Petrović: Hrvatska je najgore prošla u presudama haškog suda

Nakon što je Slobodan Praljak popio otrov kada mu je potvrđena kazna od 20 godina zatvora, u srijedu ujutro prekinuto je izricanje presude šestorci iz BiH u Haagu.

General Praljak nakon šokantnog poteza prebačen je u bolnicu, u kojoj je preminuo.

“Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbijam vašu presudu”, kazao je Praljak prije no što je popio nešto.

Sudsko vijeće u popodnevnim je satima nastavilo s izricanjem presuda i potvrdilo ranije kazne. Sudac se, kako je izvijestila Ivana Petrović, nije osvrnuo na činjenicu smrti generala, ali je rekao da je sud poduzeo sve da se istraži što se u sudnici dogodilo, da se vidi što je to general popio i na koji načn je to unio na sud, odnosno u pritvor. Sudac je rekao i da je službeno otvorena policijska istraga na te okolnosti.

Ostali haški osuđenici gotovo su 13 godina proveli u pritvoru pa se postavlja pitanje izlaze li oni na slobodu.

“Vrijeme provedeno u pritvoru se računa kompletno, ali se ne računa vrijeme koje su proveli privremeno na slobodi. Ako su ispunili 2/3 kazne, njihove obrane moraju podnijeti poseban zahtjev za puštanje na slobodu”, rekla je Petrović u Dnevniku Nove TV. Berislavu Pušiću naređeno je da se mora vratiti u Haag i izdržati kaznu do kraja.

Za sada je što se tiče postupka sve gotovo, a počinje teći rok od godinu dana za reviziju pravomoćne presude. U ovako velikom spisu za reviziju se treba dobro pripremiti, izvijestila je Petrović. Kaže i da će presuda imati velike političke posljedice, prije svega po Hrvate u BiH. Destabilizacija Hrvata u BiH automatski destabilizira Hrvatsku.

“Presuda će dugoročno imati posljedice, dodatno će destabilizirati Hrvaste u BiH. Bit će usporen proces izglasavanja novog izbornog zakona, bojim se da bi se hrvatski narod iz BiH mogao iseljavati još većom dinamikom”, rekla je Petrović.

Na pitanje kako će se vlada postaviti u ovom slučaju, Petrović kaže da to ne zna, ali ono što može reći je da si sigurno u šoku. Dodala je kako sve prethodne vlade nisu činile ništa kako bi pomogle u ovom postupku na način da se pomogne obranama.

Petrović je odgovorila i na pitanje je li Hrvatska najgore prošla.

“Hrvatska je definitivno najgore prošla i ova presuda je na neki način kopija prvostupanjske presude. Ova presuda je suprotna svim standardima dosadašnjih presuda za organizirani zločin. Nekako mi se čini da je ovo namjerno složen epilog, ne bih htjela biti teoretičar zavjere, ali naprosto činjenice to govore”, rekla je Petrović.

“Ovo je veliki sarkazam, tragičan sarkazam međunarodne pravde u 21. stoljeću”

Vijest o smrti generala Slobodana Praljka još nije službeno potvrđena. Trebaju je potvrditi sud i Vlada, a hrvatska veleposlanica nije bila raspoložena za izjave. Potvrdu vijesti dobili smo iz pouzdanih diplomatskih izvora i od članova obitelji ostalih optuženika.

Ivana Petrović izvijestila je kako je ključna stvar koja je odredila ovaj postupak bila presuda generalu Blaškiću.

“Ovo je veliki sarkazam, tragičan sarkazam međunarodne pravde u 21. stoljeću”, rekla je Petrović.

Istražuje se odakle Praljku otrov

Slobodan Praljak je nakon što je popio otrov u kritičnom stanju prevezen u bolnicu. Iako su stizale informacije da mu je stanje stablizirano, preminuo je.

U tijeku je istraga kako je Praljak uspio u sudnicu unijeti nepoznatu tekućinu, otkud ju je donio i, ako je donio iz pritvora, na koji način je došao do nje, a osim toga radi se forenzička ekspertiza čaše kako bi se utvrdilo o čemu je riječ.

Čin koji je sve šokirao

Što se točno dogodilo u sudnici, službeno još nije poznato. Kako je izvijestila reporterka Ivana Petrović, trenutak u kojem je Praljak uzeo čašicu i nešto popio sve je šokirao.

Iako sudac prvo nije obratio pažnju na ono što se dogodilo, te je nastavio s izricanjem presude, u jednom je trenutku nastao kaos i obrana je rekla da je gospodin Praljak popio otrov.

“Što se događa, vidjet ćemo kad se digne zavjesa i kada vidimo, nadamo se, da nije riječ o nečem lošem. Postavlja se pitanje kako je Praljak tu čašicu s nekakvom tekućinom mogao unijeti u sudnicu. Ovo je šokantan epilog presude koja je do sada potvrdila kazne optuženima”, rekla je Petrović neposredno nakon šokantnog čina u sudnici.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content