Svečanom akademijom u Splitu obilježena 25. godišnjica osnivanja 158. brigade i 6. domobranske pukovnije

Polaganjem vijenaca na Lovrincu, misom za poginule i umrle hrvatske branitelje te svečanom akademijom u amfiteatru Medicinskog fakulteta, obilježena je 25. obljetnica osnutka 158. brigade i 6. domobranske pukovnije Split Hrvatske vojske.

Obraćajući se prisutnima splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je kazao kako se ovakvom skupu može govoriti samo iz srca.

– Vaša postrojba je upisana u povijest Splita. Škver iz kojeg ste vi iznikli je pravi Split. Obični, narodni, pučki. Vi ste obični ljudi koji imaju tri stvari na pameti: poštenje, čast i borbu za slobodu. Sa svim tim ste ušli u povijest i izgradili identitet grada i to će biti upisano ne samo u povijest, nego i u spoznaju svakog Splićanina. Moja dužnost i dužnost svih koji rade uz mene bit će upravo to – njegovati tu uspomenu, njegovati uspomenu na dane ponosa i slave – kazao je splitski gradonačelnik, naglasivši da je obaveza branitelja da njeguju tu istinu da bi ona bila brana svima koji negiraju ono što je napravljeno prije 25 godina. Koji negiraju na dan smrti generala koji je spasio hrvatski jug i Kupres, bez čega ne bi bilo Oluje ni slobodnog Splita.

U ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane okupljenima se obratio Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera OS HV. Napominjući da je kao pripadnik i zapovjednik 4. gardijske brigade svjedočio o junaštvu i žrtvi pripadnika ovih dviju postrojbi.

– Dalmacija je uvijek bila meta branitelja, ali ste vi s drugim pripadnicima hrvatskih postrojbi kazali odlučno ne neprijatelju. Zaustavili ga, osujetili njegovo napredovanje i stvorili pretpostavke za oslobodilačke akcije Hrvatske vojske i policije koje su poslije uslijedile – kazao je general Šundov. On je podsjetio na zbivanja u Bosni i Hercegovini i doprinosu Hrvatske i Hrvatske vojske njenom očuvanju te ocijenio da je teško prihvatiti presudu u Haagu, koja nije uvažila i tu istinu.

Izaslanik ministra branitelja Tomislava Medveda, brigadir Jozo Šerić, je pak ustvrdio da su pripadnici postrojbe znali za koga se i zašto bore – „za svoju obitelj i dom, za svoju hrvatsku grudu“. Podsjetio je da su 90-te bile prekretnica u povijesti naših života, ali i naše domovine.

– Dok je neprijatelj htio pisati hrvatsku povijest vi ste je pisali svojim dijelovima tijela i svojom krvlju – rekao je te istakao je da su branitelji imali samo čisto srce i ljubav prema domovini – oružje koje neprijatelj nije imao.

Bojnik Ivica Bubić, predsjednik Udruge koja okuplja pripadnike postrojbe je u svom govoru istakao kako veterani imaju pravo da daju svoje viđenje aktualne situacije u društvu, ali da nikome neće biti vjetar u leđa. Ističući da je sve branitelje uzdrmala smrt generala Slobodana Praljka, on se oštro okomio na sve one koji nisu osudili presudu haškog suda šestorici čelnika Hrvatske Republike Herceg Bosne. On je izrazio zadovoljstvo aktualnim ministrom branitelja rekavši da je Tomislav Medved po mjeri hrvatskih branitelja, koji želi ispraviti nepravde koje su godinama činjene braniteljima.

Izvor: dalmacijaplus.hr

Odgovori

Skip to content