Priopćenje HAZU o presudi hrvatskoj šestorki: “Nepravedna presuda koja nije utemeljena na povijesnim činjenicama”

Iako je najviša kulturna i znanstvena institucija u Hrvatskoj, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, još u srijedu je poslala priopćenje u povodu konačne presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, ono je ostalo gotovo bez odjeka u medijima.

Priopćenje donosimo u nastavku.

IZJAVA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI POVODOM PRESUDE MEĐUNARODNOG KAZNENOG SUDA ZA BIVŠU JUGOSLAVIJU U PREDMETU PRLIĆ I OSTALI

Konačnu presudu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti prima s nezadovoljstvom i zabrinutošću. Ova nepravedna presuda, koja nije utemeljena na povijesnim činjenicama, neće pridonijeti pomirenju i smirivanju napetosti na prostoru Bosne i Hercegovine i cijele jugoistočne Europe. Hrvatska i Bosna i Hercegovina bile su žrtve srpske agresije sa zločinačkim ciljem stvaranja velike Srbije. U ratnim događanjima u Bosni i Hercegovini s hrvatske strane nije postojao udruženi zločinački pothvat niti ideja koja bi uključivala postupanja koja nisu u skladu s međunarodnim pravnim poretkom. Treba naglasiti da je Hrvatska najzaslužnija za uspostavu i opstanak Bosne i Hercegovine kao samostalne države.

U Zagrebu, 29. studenog 2017.

Izvor: narod.hr/hazu.hr

Odgovori

Skip to content