25. obljetnica smrti biskupa Petra Šolića

U povodu 25. obljetnice smrti biskupa Petra Šolića, u utorak 6. prosinca, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić pohodio je njegov grob i predvodio euharistijsko slavlje u crkvi Svih Svetih u Neoriću, rodnoj župi pokojnika.

„Znam da se svi često sjetimo pokojnog biskupa Šolića u svojim molitvama, no ovaj dan nas posebno podsjeti na nj. Svi jubileji nas vode ka susretu s Gospodinom, a upravo je naš Petar živio za taj susret. S vjerom da je sada s Bogom okupili smo se obilježiti ovu godišnjicu“, rekao je nadbiskup Barišić na početku misnog slavlja. U koncelebraciji su bili župnik don Nikola Golemac, don Pavo Banić, don Jure Strujić, don Vlado Strikić i don Gabrijel Kamber.

U prigodnoj homiliji predvoditelj je govorio o došašću, o vremenu u kojem iščekujemo dolazak Isusov i koje nas podsjeća na njegov drugi dolazak. Naglasio je da je Gospodin svakodnevno prisutan s nama no naše oči prekriva veo suza, patnje i smrti pa ga ne vidimo jasno. „Biskup Šolić je bio svjestan ove naše stvarnosti. Bio je Božji čovjek u potpunosti. Bio je produžena ruka Kristova među nama. Zato ga se danas spominjemo s ponosom i zahvalnošću. Vjerujemo da je on iz ovog vremena iščekivanja ušao u drugi, konačni susret s Gospodinom“, istaknuo je i okupljenim vjernicima zaželio blagoslovljeno vrijeme došašća – vrijeme hoda s Gospodinom, kojeg je pokojnik živio svakodnevno.

Pomoćni biskup Splitsko-makarske nadbiskupije dr. Petar Šolić preminuo je 6. prosinca 1992. godine u prometnoj nesreći. Smrt ga je zatekla na putu u neretvansko selo Otrići, gdje je trebao predvoditi misno slavlje za blagdan župskog zaštitnika sv. Nikole, negdje oko 9 sati nedaleko Ploča, kada je vozeći po mokrom kolniku jadranske magistralne ceste kod mjesta Baćine prije većeg zavoja naletio na kamion svojim osobnim automobilom, pri čemu je u žestokom sudaru ostao na mjestu mrtav. Vijest o iznenadnoj smrti biskupa Šolića bolno je odjeknula u cijeloj nadbiskupiji, a i u Hrvatskoj. Misu i sprovodne obrede predvodio je u subotu 12. prosinca u konkatedralnoj crkvi sv. Petra u Splitu splitsko-makarski nadbiskup Ante Jurić, uz sudjelovanje tadašnjega zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franje Kuharića, apostolskog nuncija u RH nadbiskupa Giulija Einaudijam, gotovo svih hrvatskih biskupa, više od 300 svećenika, predstavnika državnih vlasti i vjerničkog mnoštva. Prema želji izraženoj u oporuci, njegovo tijelo pokopano je u obiteljskoj grobnici u rodnoj mu župi Neorić.

Biskup dr. Petar Šolić rođen je 5. lipnja 1948. u selu Sutini, u župi Neorić. Sjemenišnu gimnaziju završio je u Splitu, a teologiju je studirao u Rimu. Dvogodišnji studij filozofije završio je 1970. godine, a trogodišnji studij opće teologije g. 1973. na bogoslovnom fakultetu Papinskoga lateranskog sveučilišta. Potom je upisao dvogodišnju teološku specijalizaciju na Višem institutu za moralnu teologiju Alfonzijanske akademije na kojem je postigao magisterij iz moralne teologije 1975., a dvije godine kasnije dizertacijom “Kršćanski duhovni život. Tri razdoblja nutarnjega života. R. Garrigou – Lagrangea u usporedbi s II. vatikanskim koncilom” doktorat. Na blagdan Svih Svetih 1973. primio je đakonski red u crkvi Rimskoga sjemeništa, a svećenički 7. srpnja 1974. po rukama tadašnjega pomoćnog biskupa Splitsko-makarske nadbiskupije Ive Gugića u Neoriću. Godine 1977. imenovan je duhovnikom Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, a od 1980. službu duhovnika vršio je u Bogoslovnom sjemeništu u Splitu sve do kraja akad. godine 1991/92. Na splitskom Institutu za teološku kulturu predavao je i više predmeta iz moralne teologije. Uz odgojiteljski i profesorski rad, mons. Šolić bio je organizator i voditelj tečajeva za dopunsko obrazovanje svećenika, punih 10 godina službeni ispitivač iz moralne teologije svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije koji su tražili ispovjednu jurisdikciju, kao i predavač na zaručničkim tečajevima. U nadbiskupiji je bio član Nadbiskupskog vijeća za nauk vjere, predsjednik Nadbiskupskog vijeća za apostolat mladih, a bio je i član Vijeća za sjemeništa, za apostolat mladih i komisije za Međugorje pri Biskupskoj konferenciji Jugoslavije. Uz mnogostruki rad, posebnu pozornost posvećivao je katoličkoj svjetovnoj mladeži, kako još za vrijeme studija u Rimu, tako i u Splitu. Pod pritiskom komunističkih vlasti, nadbiskup Franić je, ne želeći ga izlagati težim osudama i progonima, razriješio službe “duhovnika mladih u Splitu”. Biskupski red podijelio mu je u bazilici Sv. Petra u Rimu na blagdan Bogojavljenja 1992.g. sadašnji papa Ivan Pavao II., a već 23. siječnja nadbiskup Jurić imenovao ga je generalnim vikarom Splitsko-makarske nadbiskupije.

Izvor: smn.hr

Odgovori

Skip to content