Priopćenje za javnost Splitsko-makarske nadbiskupije oko projekta plinske termoelektrane na jezeru Peruća

U javnosti se već gotovo godinu dana problematizira projekt Vis Viva i njegov najproblematičniji segment – „kombinirana kogeneracijska plinska elektrana“ (KKPE) uz jezero Peruća na rijeci Cetini. Lokalno stanovništvo, zajedno s građanskim udrugama, na različite se načine organizirano protivi tom projektu, što pokazuje i peticija sa značajnim brojem potpisa. U zajedničkoj izjavi Franjevačkoga instituta za kulturu mira i Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja (7. rujna 2017.) braća franjevci su iznijeli svoju zabrinutost koju dijele s velikim brojem vjernika, stanovnika cetinske krajine. Nažalost, i u ovom slučaju se pokazalo da izostanak komunikacije i postojeće nejasnoće samo povećaju nezadovoljstvo i čine nepredvidivima reakcije na predstojeću odluku mjerodavnih državnih tijela.

Ne izbjegavajući svoju brigu i odgovornost u tako važnim društvenim pitanjima i apelirajući na transparentnost te veću suradnju i komunikaciju, Nadbiskupski ordinarijat Splitsko-makarske nadbiskupije moli i poziva odgovorna državna tijela da ozbiljno uzmu u obzir mišljenja i raspoloženje lokalnoga stanovništva koje tu živi već stoljećima, a koje je već puno puta bilo ranjeno. Uvjereni smo da njihovi stavovi nisu proizvoljni i samo emotivni, već da se temelje na mišljenjima i stavovima velikoga broja relevantnih znanstvenika i stručnjaka.

Na temelju brojnih razgovora i susreta i iz toga nama za sada poznatih informacija želimo upozoriti na sljedeće te upitati:

Je li KKPE Peruća u skladu s načelom općega dobra i međugeneracijske pravednosti koje ističe i papa Franjo u svojoj ekološkoj enciklici Laudato si (br. 156 – 162)? To načelo je jedan od stupova cjelokupnoga socijalnog nauka Crkve.

Učiteljstvo Katoličke Crkve zagovara pravo na zdravu pitku vodu kao „temeljno i sveopće ljudsko pravo“ i „uvjet za ostvarivanje ostalih ljudskih prava“ (LS 30). Stoga se pitamo predstavlja li KKPE Peruća ugrozu tom pravu? Stječe li neki privatni investitor ingerencije na raspolaganje vodom koja mora ostati u javnoj upravi? Ustav Republike Hrvatske također ističe da voda ima posebnu zaštitu Države (čl. 52). Dovodi li ovaj projekt u opasnost mogućnost pristupa pitkoj vodi stanovništva, ne samo na području Splitsko-makarske nadbiskupije, već i šire?

Plinska termoelektrana ne spada u sustav obnovljivih izvora energije jer je plin fosilno gorivo. Njega Hrvatska nema u dostatnoj količini pa je ovisna o njegovu uvozu. Osim toga, postavlja se pitanje gdje će se koristiti ogromne količine toplinske energije? Iz toga se nameće i pitanje je li KKPE Peruća za ljude sigurna, ekološki prihvatljiva i ekonomski isplativa?

Zbog velike zabrinutosti i straha ovdašnjeg puka i zbog navedenih nejasnoća apeliramo na sve odgovorne državne i županijske institucije da ovoj problematici posvete još veću dužnu pozornost, a na sigurnost i opstojnost stanovništva cetinskog kraja i naše nadbiskupije.

Splitsko-makarska nadbiskupija

Odgovori

Skip to content