Evo što je Papa doista kazao o promjeni teksta molitve Očenaš

Poštovani!

Pažnju javnosti izazvao je intervju pape Franje i poznatog teologa i zatvorskog kapelana oca Marca Pozze objavljen u najnovijoj Papinoj knjizi-intervjuu Oče naš o značenju i smislu te najpoznatije molitve, a koji je nastao prije emitiranja programa Oče naš za TV postaju TV2000. Kako je nakladna kuća Verbum izdavač hrvatskoga izdanja knjige Oče naš te s obzirom na zanimanje javnosti, odlučili smo svim medijima ponuditi mogućnost da objave dio teksta iz knjige koji se odnosi na zaziv „I ne uvedi nas u napast“:

I NE UVEDI NAS U NAPAST

Očaj je napast. Tako dolazimo do pretposljednjegazaziva, „ne uvedi nas u napast“. Prijatelji, od kojihsu neki vjernici, a drugi nisu, svako me malo pitaju:„Don Marco, može li nas Bog uvesti u napast?“Ovaj zaziv rado čitam ovako: „Budući da me Sotonanapastuje, pomozi mi da ne upadnem u spletke njegovazavođenja.“ Ne mogu vjerovati da bi me Bog napastovao.

Ovdje se radi o ne baš točnu prijevodu. Naime,ako otvorimo posljednje izdanje Evanđelja

koje je priredila Talijanska biskupska konferencija,ondje čitamo: „ne napusti nas u napasti“

(Lk 11,4; Mt 6,14). I Francuzi su zamijenilitekst prijevodom koji znači: „Ne dopusti mi da

padnem u napast.“ Ja padam, a ne da me on bacau napast pa da onda vidi kako sam pao. Otac to ne čini, otac pomaže odmah ustati. U napastnas uvodi Sotona, to je njegov zanat. Smisao je

naše molitve: „Kada me Sotona uvodi u napast,ti mi, molim te, pruži ruku, daj mi svoju ruku.“Kao na slici gdje Isus pruža ruku Petru koji gazaziva: „Gospodine, spasi me, utapam se, pružimi ruku!“ (usp. Mt 14,30).

U našoj zatvorskoj župi najveća napast kojomnam Sotona svakoga jutra nastoji zavesti srce jest šaputanje:„Ma pustite, ionako se ništa ne će promijeniti,sve je to gubljenje vremena.“ Očajavati za meneznači nemati više pogled usmjeren na Kristovo lice.

On je nada, on je sidro.

No istina je i da, kada sam napastovan, postajemsvjestan u srcu koliku mi je milost Bog dao: moždaje ne bih uočio da nisam bio napastovan. U mojemumjestu uvijek kažu da se nitko ne smije hvastati da ječist ako nikada nije bio napastovan.

Istina, to je lijepo rečeno.

Donosimo Vam i popratni tekst o knjizi:

Nepune dvije godine nakon objavljivanja knjige Božje je ime Milosrđe objavljena je nova jedinstvena knjiga-intervju pape Franje pod naslovom Oče naš, u kojoj Papa tumači riječi i smisao najdraže kršćanske molitve koju je sam Isus naučio moliti svoje učenike.

Očenaš je molitva u kojoj su sadržane sve druge molitve, molitva koju je sâm Isus Krist naučio svoje učenike kao odgovor na njihov zahtjev: „Nauči nas moliti.“ U ovoj dragocjenoj knjizi papa Franjo jednostavnim i svima razumljivim jezikom objašnjava molitvu Očenaša odgovarajući na pitanja što mu ih postavlja o. Marco Pozza, poznati teolog i zatvorski kapelan. Ovaj otvoreni i prisni razgovor te brojna konkretna pitanja upućena Papi omogućuju svima dublji pogled na dobro poznatu molitvu te njezino sveobuhvatno razumijevanje i primjenu na svakodnevicu svakoga čovjeka. Tumačeći pažljivo i redak po redak molitvu Očenaša papa Franjo povezuje pojedine zazive molitve sa stvarnim životom te iznosi brojne zgode koje je doživio kao svećenik i kardinal u Buenos Airesu, ali iznoseći i nemire i nade muškaraca i žena današnjice. Sve to ovu knjigu čini vrlo životnom i korisnom svim ljudima budući da ona omogućava da Isusova molitva Očenaš postane vodič za život pun smisla i svrhovitosti.

Izvor: Verbum.hr

Odgovori

Skip to content