Uređenje Žnjana na tragu prijedloga Hrvatske udruge Benedikt

Sa zadovoljstvom sam pročitao intervju našeg gradonačelnika Globusu (11.12.2017.) iz kojeg izdvajam:

… Prva je točka da će Žnjan postati “nova razglednica” Splita – suvremen, dinamičan i snažno ozelenjen dio grada koji se koristi 365 dana u godini, namijenjen kupanju, sportu, rekreaciji, edukaciji i zabavi Splićana.

… S površinom od oko 12 hektara, Žnjanski plato je najveće gradsko područje između Savudrijske vale i Prevlake na hrvatskoj obali koje je namijenjeno javnom korištenju – kupanju, sportu i rekreaciji građana.

… Paralelno radimo na dva kolosijeka, na privremenom i na trajnom rješenju. Cilj privremenog rješenja jest urediti Plato za korištenje tijekom idućeg ljeta. Pojednostavljeno rečeno, korisnicima treba omogućiti da već u svibnju 2018. popiju prvu kavu na Žnjanu!

Nama u Udruzi činilo se da nas nitko ne čuje, da naši prijedlozi nailaze na zatvorena vrata. Tako je i bilo sve do izbora novog gradonačelnika. Ustvari malo kraće. Već godinu dana prije izbora Andro Krstulović Opara je progovorio o Žnjanu jezikom nama bliskim.

Stoga s ponosom podsjećam:

  • Više od dvije godine upozoravali smo da je problem u lošem korištenju prostora, ali i u potpunoj nebrizi i izostanku bilo kakvog održavanja na istočnom, napuštenom i zapuštenom dijelu Žnjana, sve do Duilova, a radi se o sedam hektara ili sedamdesetak tisuća metara kvadratnih na ekskluzivnoj lokaciji. Sada i gradonačelnik ističe da je to najveće gradsko područje na Jadranu namijenjeno javnom korištenju.
  • Problem Žnjana potencirali smo u okviru VIDIK festa 2016. godine. Prezentacija postojećeg stanja neugodno je iznenadila sve posjetitelje tribine

Split, 08.04.2016 - U hotelu Bellevue odrzan okrugli stol o privremenom uredenju znjanskog platoa

  • Krajem lipnja 2016.oglasili smo se priopćenjem “Kako to da nije moguće niti minimalno održavanje žnjanskih površina, ali gradnja ugostiteljskih objekata na istom prostoru ide bez zapreka?”
  • Zalagali smo se za rješavanje u dva koraka:

– održavanje neizgrađenih površina (Parkovi i nasadi) uz uređenje minimalno potrebnog sadržaja (klupe, koševi za otpatke, dječja igrališta …) koji ne utječu na pripremu konačnog rješenja;

– paralelno – rad na konačnom urbanističkom rješenju

Protivnici ovakvog pogleda su smatrali da će privremeno rješenje uništiti prostor i onemogućiti konačno rješenje. Istovremeno imamo potpuno napušten i zapušten prostor do Duilova. Sada vidimo da gradonačelnik ide upravo putem koji smo predlagali jer on omogućava korištenje prostora već slijedeće sezone uz detaljnu i kvalitetnu pripremu konačnog rješenja. A gospodin Baldasar nas nije htio saslušati čak niti kada smo mu poručivali da bi imao političku korist ako napušteni prostor Duilova barem uključi u održavanje kroz ugovor s Parkovima i nasadima.

Doduše, nismo se sastali niti s gospodinom Oparom nego s njegovom zamjenicom, ali Grad sada djeluje na terenu, a mi ćemo nastaviti predlagati i kritizirati – ne bude li to u Banovini, bit’ će na našem portalu.

A vama preporučamo već spomenuti intervju gradonačelnika Globusu.

Ante Lijić, Hrvatska udruga Benedikt

Odgovori

Skip to content