Vremenska prognoza 15.12.2017.

Petak će biti još jedan, mnogima prilično nepovoljan, pa i neugodan dan, ne samo zbog južine i topline neuobičajene za sredinu prosinca, nego i zbog jakog i olujnog vjetra, te posebice na Jadranu i područjima uz njega – obilne kiše, mjestimice praćene munjama i gromovima. Već u noći na subotu stiže promjena s kojom će snijega nakratko biti i u nekim nizinama. Od nedjelje još hladnije, ali većinom suho i barem djelomice sunčano. I na Jadranu će još tijekom vikenda biti koječega, ponegdje vjerojatno i pahulja nošenih jakom i olujnom burom. U sljedećem pak tjednu zamjetno stabilnije i mirnije, ali većinom hladnije od prosjeka za tjedan uoči Božića.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu u petak prijepodne još će biti većinom suho, pa i djelomice sunčano, ali uz često umjeren do jak jugozapadni vjetar. Temperatura zraka tijekom noći se gotovo i neće snižavati pa će jutarnja biti od 5 do 8 °C, a poslijepodne čak oko 15 °C.

I u središnjoj će Hrvatskoj, uz umjeren i jak jugozapadnjak, osobito u gorju i s olujnim udarima, najniža jutarnja temperatura već biti viša od prosječne poslijepodnevne za sredinu prosinca, a najviša – kao da je sredina travnja ili listopada. Kiša će prijepodne uglavnom izostati, ali ne i prema večeri, kada će jugozapadnjak prestati i mjestimice će zapuhati sjeverni vjetar.

Još vjetrovitije će biti u gorju i na sjevernom Jadranu, gdjekad i s olujnim jugozapadnim i južnim vjetrom, mjestimice i jugom, uz koje će more biti i jače valovito, a dnevni hod temperature mali. No, količine kiše bit će velike, ponegdje i veće od 80 litara po četvornome metru. Snijega će biti u najvišem gorju, a kasno navečer i u nižem.

I u Dalmaciji petak relativno topao, uz često jako i olujno jugo, te valovito more, koje će otežavati pa i onemogućavati normalno prometovanje, a osobito će poslijepodne i navečer biti i obilnijih pljuskova, praćenih munjama i gromovima, koji će u drugom dijelu dana i na jugu Hrvatske biti česti. Uz njih, nevolje će stvarati i jako i olujno jugo i oštro, te jače valovito more. Temperatura zraka malo će se mijenjati.

U subotu na Jadranu još i manje. Mjestimice obilnije kiše bit će još osobito na jugu, gdje će se zadržati jako i olujno jugo i južni vjetar, prolazno i jugozapadni, a na sjevernom je dijelu moguć i snijeg nošen jakom i olujnom burom, koja će se tijekom hladnije i još promjenljive nedjelje proširiti na cijelu obalu. Od ponedjeljka stabilnije, uz slabljenje vjetra, ali uz daljnji pad jutarnje temperature.

Na kopnu promjena vremena stiže već u noći na subotu kada će snijeg početi najprije u gorju, a do subotnjeg jutra zabijelit će se i mnoge nizine. Sporadično će padati i tijekom prijepodneva. Poslijepodne će se razvedravati pa će od nedjelje biti većinom suho, barem djelomice sunčano, ali i osjetno hladnije, u odnosu na petak, gdjegod i za više od 10 °C.

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content