Sveti Toma Becket

Današnji sveti zaštitnik je Toma (Thomas) Becket, engleski državnik, mučenik i canterburyjski nadbiskup. Normanskog podrijetla, rodio se oko 1118. u londonskoj ulici Cheapside.

Vičan mnogim viteškim vještinama, vrstan pravnik, školovan na mnogim glasovitim sveučilištima (Oxford, Pariz, Bologna) obavljao je različite diplomatske misije. Od 1155. bio je kancelar engleskog kralja Henrika II, njegov poslušni dvorjanin, pristaša kraljevskog apsolutizma i prijatelj raskoši. Podržavao je Henrikove ratove i pristao na oporezivanje crkvene imovine za državne potrebe. Zaređen za svećenika 2. lipnja 1162, nakon imenovanja za nadbiskupa u Canterburyju sljedećeg dana iste godine, postao je strogi asketa i vatreni borac za prava Crkve. Odlučno je branio crkvene interese i odupro se kraljevim nastojanjima da potisne Crkvu, posebno odredbama da kraljevski suci imaju sudske ovlasti nad duhovnim osobama.

Pobjegao je 1164. u Francusku i nagovorio papu Aleksandra III. da poništi imenovanja biskupa koje je obavio Henrik II. u njegovoj odsutnosti. Nakon Henrikova popuštanja i pristajanja na njegove zahtjeve, Thomas Becket vratio se 1170. u Englesku. Četiri normanska viteza, kraljevi pristaše, provalili su u katedralu i umorili ga na današnji dan, 29. prosinca 1170, u Canterburyju. Papa Aleksandar III. proglasio ga je svetim već 1173. Kako bi ublažio bijes naroda, kralj Henrik je 1174. hodočastio na Becketov grob i tamo se podvrgao kazni javnog bičevanja. Thomas Becket, čiji lik je tijekom stoljeća urastao u mnoge legende, smatra se simbolom borbe za slobodu Crkve i ovjekovječen je u brojnim umjetničkim djelima. Zaštitnik je svećenstva, posebno svjetovnog klera i mnogih naselja, župa i crkava širom svijeta.

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Odgovori

Skip to content