Dnevnopolitički padovi predsjednika Akademije Zvonka Kusića

Bilo je naravno za očekivati da će izjava Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a o tzv. Istanbulskoj konvenciji izazvati žustre reakcije ideoloških Boris Jokić„pesnica“ poput stranke Pametno. Ono što je bilo manje za očekivati je da će čelništvo HAZU-a u posebnim priopćenjem se ići ograđivati od izjave Vijeća. To posebno začuđuje, jer je svakom imalo upućenom jasna razlika između pojedinih Znanstvenih vijeća HAZU-a i same Akademije, pa to ne treba posebno naglašavati. No, krenimo redom.

Nakon što su pojedini mediji objavili izjavu Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a, osim stranke Pametno javno je reagirao i „oxfordski profesor“ Boris Jokić, čiji znanstveni rad ima ukupno četiri citata.

„Kako bi osobe koje djeluju u javnom prostoru, a naročito one iz akademske zajednice, trebale biti vođene visokim moralnim i etičkim načelima, pozivam predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Akademika Zvonka Kusića da se javno i nedvosmisleno ogradi od iznesenih neistina i kleveta vezanih uz Cjelovitu kurikularnu reformu u izjavi Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti,“ poručio je akademiku Kusiću Boris Jokić.

I nije trebalo dugo čekati. Do kraja dana medijima je upućeno priopćenje Ureda za odnose s javnošću i medije HAZU-a.

„Službeni stav Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti odražava odluku Predsjedništva Zvonko Kusićili Skupštine Akademije“, kaže se u priopćenju. „Djelovanje Hrvatske akademije kao najviše znanstvene i umjetničke ustanove počiva na ničim ograničenoj slobodi iznošenja mišljenja njezinih članova, ističe se nadalje u priopćenju. Svaki član Hrvatske akademije i svako njezino Znanstveno vijeće iznose vlastita mišljenja i odgovorni su za svoje stavove,“ poručio je javnosti Ured za odnose s javnošću i medije HAZU-a.

Posebno upada u oči konstrukcija, koja u ovom kontekstu gotovo zvuči i kao prijetnja, da je svaki član i Znanstveno vijeće odgovorno za svoje stavove. Pa svaki intelektualac je odgovoran za ono što piše i govori, to se samo po sebi podrazumijeva. Ili se ovdje misli na neku drugu odgovornost, kaznenu, političku?

U svakom slučaju, batina uvijek ima dva kraja, pa ćemo primijetiti i da je predsjednik akademije Zvonko Kusić također odgovoran za svoje stavove, kao i za svoje djelovanje kojim Akademiju izravno uvlači u dnevnopolitička zbivanja. Već je primjerice, kad smo kod odgovornosti, velika šteta nastala za HAZU time što je predsjednik Akademije pristajao predsjedavati Vijećem za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, čiji se dnevnopolitički kontekst već eklatantno vidio u nekoliko slučajeva.

Izvor: hkv.hr

Odgovori

Skip to content