Josip Jović: Bujančevo otkrivanje Amerike

Protekli je mjesec bio pun političkih senzacija. Najprije je “Jutarnji” iz Hrvatskog državnog arhiva iščupao dosjee o suradnji Vladimira Šeksa s Udbom, a onda je isti list obznanio kako je dosje Stjepana Mesića zalutao negdje na putu između obavještajnih službi i arhiva.

A onda je uslijedila još jedna senzacija. Upravo taj navodno zagubljeni dosje dospio je u ruke Velimiru Bujancu koji ga je u svojoj popularnoj emisiji i objavio uz popratne komentare.

No, senzacije i nisu baš senzacije. To o Šeksovu petljanju s Udbom zna se najmanje dvadeset godina, zagonetno je samo zašto je priča upravo sada izvučena na svjetlo dana. A iste te dokumente o suradnji Stjepana Mesića sa zloglasnom službom, još tamo od 1956. kada je „zaverbovan“ pa sve do na osvit demokracije, s potpisima zagrebačkog šefa SDS-a Kolje Družića, objavila je Slobodna Dalmacija točno prije 17 godina. U ono vrijeme afera se nastojala prigušiti i negirati jer je Mesić tada započeo svoj uspon na Pantovčak, gdje će ostati punih osam godina, postao je lučonošom naprednih snaga koji će nas izvesti iz mračnih devedesetih.

U ovo pak vrijeme Mesić je, kao Samson bez kose, ostao bez funkcije. Sada je lako po njemu lupati. Ako već postoji tako jak interes da se istraže udbaške prošlosti javnih osoba, moglo se, primjerice, poći tragom djelomične rekonstrukcije suradničke mreže koju je čuveni Josip Perković 1997. napravio za HIS, koji je vodio Miroslav Tuđman.

Tamo je navedeno blizu dvjesto imena, poznati i manje poznati. Tko hoće cijeli popis, neka uzme Hrvatski list ili Nacional od prije izvjesnog vremena.Slobodna Dalmacija je također prije 17 godina objavila cjelovit sadržaj pakosnog i osvetničkog svjedočenja bivšeg predsjednika države pred Haaškim sudom. Zbog toga je pet godina poslije glavni urednik završio u zatvoru, na zadovoljstvo Mesićevih istomišljenika i zahvaljujući bijednoj i podaničkoj politici HDZ-a, koju je predvodio Ivo Sander i još bjednijoj ulozi državnog odvjetništva i suda.

Tek sada, nakon presude šestorici iz BiH, zakratko su iz te iste stranke strelice uperene u Stjepana Mesića, ali tek toliko da se vlastita odgovornost preusmjeri na onog drugog, da bi se na koncu sve brzo zaboravilo i prošlo bez ikakvih posljedica. U ovim danima kada slavimo rođendan Sina Čovječjeg prisjećamo se njegovih čestih riječi o farizejima i književnicima. Ovaj je komentar posvećen baš njima. Novinari tada još nisu postojali.

Izvor: Josip Jović/Slobodna Dalmacija

3 comments

  1. Anđeo

    Prema najstarijim povijesnim saznanjima pra domovina Srba (nomada) bila je u Maloj Aziji,područje starih Sadra, bili su Bizantinci. Kao “nomadi” 635 godine doselili su se u srednjovjekovnu Rašku, tu su se stapaju sa štokavcima ekavskoga govora, a to su bili Rusi (Lužički Srbi) i još sa nomadima koji su došli sa rjeke Elbe u Njemačkoj, Bugarima , Rumunima i Hrvatima CRVENE HRVATSKE zvane Duklja sa glavnim gradom Podgoricom, znači, Svrbii nisu bili Slaveni nego nomadi Bizantinci. Godine 1844, u vrijijeme kada je Svrbija bila još mala nomadska i poljoprivredna zemlja nisu imali niti jedan FALKUTET , sastavljena od različitih “nomada”, a oni sami su bili Bizantinci , a ti riječi slavenskih naroda prozivaš srbskim jezikom, a oni, ni dan danas nemadu svoga pisma, jer i glagoljica i ćirilica su Pisma Hrvata, a ne Svrba. “Da si ti bio u vrijeme “Garešanina” i Kina bi postala Svrbija, a kineski jezik bi se zvao svrbski,a Svrba bi bilo koja miljarda više. Jako mi je žao da su te uznemirilo moje najomiljenija slova , A i U zabunom,pa ti se u to ime ispričavam. Uz pozdrav roda moga HRVATSKOGA!
    “Hrvati i Srbi-dva različita naroda- PV”

  2. Mario Milovčić

    Anđele moj dragi, sretan Božić i tebi i tvojima, sve si to lijepo i istinu rekao, ali hrvatski se kaže suvremenici a ne savremenici. To ti je, brate, srbski, ako nisi znao! I ja sam Dalmatinac, ali uvijek pišem hrvatskim književnim jezikom, a ikavicom pričam cili život. Svako dobro svim etničkim i političkim Hrvaticama i Hrvatima i svim ljudima dobre volje, a udbašima, orjunašima, velesrbima, četnicima i raznim pupavcima domaćim i uvoznim poručujem da su Hrvati za obranu Domovine uvijek spremni (HZODUS) i bit će, i da se ostave mitova, laži, rovarenja i snova o nekoj “velesrbiji” jer je nikad neće biti kao što ni “velika Britanija”, njihov patron i idol, nije velika, nego je agresijom na Škotsku, Irsku i Wales od 1690., baš kad su Srbi počeli prelaziti Drinu pred Turcima i naseljavati BiH, dakle agresivnim kolonijalizmom i genocidom 1707. proglasila “Ujedinjeno kraljevstvo”, a Indiju, Egipat, Bliski istok, Ameriku, Australiju, N.Zeland… neću ni spominjati. Dakle,…

  3. Anđeo

    Ništa novo, hadeze , sdp, hns, sdss ,ids bili su i ostali jugo partizanski udbaški praporci i komunjare, a to će i ostati pod udbaškom palicom sova, steva, jova, jovica vesnica,iva, jaca, pupija i čitave političke scene, koju su vodili i vode titini orujunaši od tisuću devesto četrdese i pete do danas, a majka Crkva od devedesete do danas, u njima vidi “domoljube”, koje priporučuje: da se njihova imenja zaokruže na izbornim listama ! Dragi drugovi i drugarice za sve “naše” propuste grijehe zloće i poteškoće nisu krivi savremenici Kristovi, farizeji i književnici, nego komunisti udba i nepismeni politički tuljani, koj nikako da shvate, od devedesete do danas, da od majmuna nemože postati čovijek! Sretan Božić svima, koji vjeruju da je Krist začet po duhu svetomu!

Odgovori

Skip to content