Nekoliko činjenica koje trebate znati o iznjamljivanju stana

Kod odabira stambenog prostora svako ima neke svoje želje i afinitete. Dok je nekima najvažnija lokacija, drugi traže udobnost i prostranost, treći udaljenost od gradske vreve ili isplativnost režija… Ipak, kada dođe do odluke o najmu stambenog prostora na neke je stvari dobro obratiti pozornost.

Dogovori oko plaćanja računa

Plaćanje „pričuve“ zadaća je najmodavca no znaju se javiti nesuglasice. Iznos pričuve zna biti prilično visok, a ono što ponekad zbunjuje je činjenica da je pričuva sastavni dio uplatnice Zagrebačkog holdinga na kojoj su i komunalne naknade, odvoz smeća… Preporučljivo je zato unaprijed se dogovoriti sa najmodavcem oko plaćanja uplatnice. Ponekad najmodavac preuzme plaćanje cijelog računa, a onda se i iznos najamnine prilagodi tome, piše Jutarnji.hr.

Prava i obveze obje strane

Ono što svatko mora znati prilikom najma stambenog prostora jesu njegova prava, ali i prava (i zadaće) najmodavca. Najmodavac je dužan održavati fiksne komponente nekretnine – instalacije, krovište, fasadu – u upotrebljivom stanju te sanirati sve štete na fiksnim komponentama nekretnine, ali i na aparatima, nastale višom silom. S druge strane, on ne smije remetiti posjed najmoprimca. Drugim riječima, ukoliko se odlučite za najam stana, osoba koja je zakonski vlasnik stana nema pravo vama dolaziti nenajavljena i bez vaše prisutnosti u stan.

Naravno, ukoliko najmoprimac ne poštuje neke odredbe iz ugovora (ne plaća najamninu, prekomjerno uništava…) najmodavac može otkazati ugovor.

Osim prava najmoprimca da uživa nesmetan posjed, njegove su zadaće plaćati najamninu i režije na vrijeme, redovno održavati nekretninu, sanirati bilo kakvu štetu koju je prouzročio namjernom nepažnjom ili nestručnim korištenjem.

Dugoročan ili kratkoročan najam

Danas je sve češći kratkoročni najam nekretnina no dugoročni najam zbog toga nije izgubio na popularnosti. Ipak, u centru Zagreba sve je manje nekretnina koje se iznajmljuju dugoročno. Stanovi u centru postali su prilika za kratkoročno iznajmljivanje (strancima) i predstavljaju tako brži način zarade.

Čemu služi agencija za nekretnine

Agencija služi kao određena vrsta zaštite ( u prvom redu vlasnika). Ipak, mnoge agencije nemaju pravnu podršku pa je potrebno biti pažljiv prilikom savjetovanja s agencijama. Ono što je još poželjno provjeriti je i je li agencija za nekretnine legalna. To se može učiniti na način da se napravi uvid u Registar licenciranih posrednika (posredovanje.hgk.hr).

Izvor: jutarnji.hr

Odgovori

Skip to content