Kardinal Bozanić: Veliko se zlo u svijetu radi danas protiv obitelji

Kardinal Bozanić u zajedništvu s pomoćnim biskupima Ivanom Šaškom i Mijom Gorskim

Na blagdan Svete Obitelji u nedjelju 31. prosinca u zagrebačkoj je prvostolnici misu zahvalnicu u zajedništvu s pomoćnim biskupima Ivanom Šaškom i Mijom Gorskim, te tridesetak svećenika među kojima su bili i kanonici Prvostolnog kaptola zagrebačkog i prebendari Prvostolne crkve predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Na početku mise, kardinal je vjernike pozvao da mole za obitelji. „Molimo Gospodina da nam pomogne da očuvamo i ojačamo obitelji, jer je veliko zlo u svijetu radi danas protiv obitelji. A Bog je po rođenju Isusa u Betlehemu na poseban način posvetio obiteljsko zajedništvo”. U duhu pak posljednjeg dana građanske godine, kardinal je vjernike pozvao da svi zajedno zahvale Bogu za sva primljena dobra.

Nastavljajući se na kardinalove riječi, u homiliji je biskup Mijo Gorski je naglasio, kako Crkva svjesna nezamjenjive uloge obitelji stavlja pred naše oči nazaretsku obitelj u kojoj nam je Bog dao divan uzor obiteljskih kreposti i uzajamne ljubavi, te nas potiče da ju nasljedujemo. Život Svete Obitelji je obilježen teškim udarcima, baš kao i životi mnogih naših obitelji. No, ta je obitelj bila sveta zbog sposobnosti da u životnim teškoćama ne izgubi povjerenje, vjeru i ljubav. Sveta je zbog svojeg odnosa s Bogom, zbog bezuvjetnog povjerenja i potpunog predanja u Božju volju.

Sveta Obitelj nije nedostižni ideal: ona je model, izazov i putokaz koji vrijedi nasljedovati. I zato u Svetoj Obitelji kao u zrcalu gledamo sve naše ljudske obitelji, rekao je biskup Gorski.

Obitelj se otkriva kao ljudsko i Božje zajedništvo među nama, kao čudesno stvaralaštvo čovjeka, zaštićeno mjesto gdje se rađamo, živimo, odrastamo i umiremo. Kako je obitelj najvažnije mjesto ljudskog roda nije nikakvo čudo da protivnik Boga i čovječanstva, đavao upravo tu nastoji raniti čovjeka i razoriti djelo Božje ljubavi. Tamo gdje je moguće ostvariti najveću svetost, na tom su području moguća i najveća zla: bolesna zloporaba seksualnosti, slobode i znanja. I danas smo svjedoci tolikih teorija i praktičnih djelovanja koja ruše obitelj i obiteljske vrjednote.

Na žalost, u mnogome uspijevaju zbog načina rada i života. Upravo zbog načina rada i života, zbog radne nedjelje, nehumanog radnog vremena, zbog nesigurnosti posla i plaće mnoge se obitelji nalaze u silnim teškoćama. Sve svoje vrijeme troše na krov i kruh. Za dublji život obitelji, onaj nutarnji, duhovni, molitveni, bogoslužni, kulturni, kao da ne ostaje više niti vremena, niti snage. A bez toga: obitelj umire. Ona postaje samo sustanarstvo mrzovoljnih ljudi koji su natjerani da žive zajedno stanu, istaknuo je biskup Gorski, te upozorio kako u takvom okruženju djeca postaju teret, starci višak.

„Odjednom postajemo svjesni Isusovih riječi: Bez mene ne možete učiniti ništa! Doista, bez Boga smo osuđeni na nemoć ljubavi i istine. Samo s Bogom možemo uspjeti. Zato je povratak obiteljskoj molitvi, uvjet bez koje nema oporavka. Molitva u crkvi, molitva kod kuće. Crkva ima divno iskustvo: gdje se zajedno molilo, obitelj je opstala”, rekao je biskup te vjernike potaknuo: „učite svoju djecu moliti, i molite s njima; približite ih sakramentima, osobito Euharistiji; poput Marije prikazujte svoju djecu Gospodinu, u miru doma čitajte Sveto pismo; radujte se očinstvu i majčinstvu.

Bog kroz molitvu i sakramente čuva ljubav, utvrđuje vjernost, izgrađuje međusobno poštovanje i omogućava da se na izgled nemoguće stvari dogode na zajedničku radost. Kroz molitvu Bog ohrabruje: ‘Ne boj se oče, majko, dijete, ja sam ti zaštita'”.

Nadalje je istaknuo kako i Crkva u Zagrebačkoj nadbiskupiji živi kao velika obitelj Kristovih vjernika. „Sakramentima rađa svoju djecu, hrani ih hranom nepropadljivom, odgaja evanđeljem, raduje se s njima u njihovim radostima, i tuguje u njihovim bolima.” U tom je duhu na kraju građanske godine podsjetio na događaje koji su obilježili 2017. godinu.

„Želimo vidjeti plod svojega rada i Božjega blagoslova, jer važno je osvrnuti se natrag, vidjeti kakav trag iza sebe ostavljamo, promišljati o događajima kako bi iz njih nastalo korisno iskustvo razumijevanja učinjenoga”, rekao je biskup Gorski.

Ova, 2017. godina zauvijek će ostati obilježena zasjedanjima II. sinode Zagrebačke nadbiskupije. Duh Božji zaista je nadahnuo mnoge članove Sinode koji su svojim promišljanjima dali dragocjeni doprinos razumijevanju stvarnosti i mogućih rješenja u našoj Crkvi. Ovo je i Godina sv. Josipa, koju je naš nadbiskup proglasio o 330. obljetnici otkako je Hrvatski sabor sv. Josipa izabrao za zaštitnika domovine Hrvatske. U neprestanim prijetnjama koje pogađaju Domovinu i katoličke obitelji, potrebna nam je pomoć i zaštita sv. Josipa: on nas uči da se najveća djela rađaju iz neumornog tihog rada i potpune vjernost Bogu.

O svetkovini Majke Božje od Kamenitih vrata posjetio nas je čikaški kardinal Blase Cupich, porijeklom iz Hrvatske. Redom su svi kardinali, koji su počastili svetkovinu naše Zaštitnice bili dirnuti živom vjerom mnoštva vjernika u misnim slavljima. Takvu su sliku o nama, lijepu i pozitivnu nosili sobom u svijet, i na taj se način naša Crkva i naš narod otvara i predstavlja svijetu.

Naš kardinal je u srpnju blagoslovio obnovljenu zgradu Nadbiskupijskog i Kaptolskog arhiva, čime je nastavljena časna tradicija očuvanja kulturne i spomeničke baštine Zagrebačke nadbiskupije. Radujemo se novim službenicima Crkve: petorici prezbitera zaređenih u lipnju i šestorici novih đakona zaređenih u rujnu. Oni su znak živosti Crkve i Božje dobrote. Danas se sa zahvalnošću sjećamo i petorice naše preminule braće svećenika koji su nas napustili u 2017. godini.

Naš pomoćni biskup mons. Valentin Pozaić otišao je zbog zdravstvenih razloga u mirovinu, ali nije napustio službu. Zahvalni smo za njegov rad i nazočnost. Na gradilištu Caritasovog Doma za mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi u Selskoj ulici, zgrada dolazi pod krov. Akcija u organizaciji Caritasa pod biskupskim geslom našega nadbiskupa „Da život imaju” na razne je načina animirala crkvenu i građansku javnost, te pokazala vjerničku skrb i ljubav Crkve za potrebite.

Kao vjernici duboko smo pogođeni osporavanjem svetosti zagrebačkog nadbiskupa bl. Alojzija Stepinca. Nakon što je ove godine završen rad Mješovitog povjerenstva Hrvatske biskupske konferencije i Srpske Pravoslavne Crkve, usrdno se nadamo konačnoj objavi njegove svetosti cijelom svijetu. Hrvatsko katoličko sveučilište dobilo je nove prostore među kojima se ističe velika dvorana. Nju je prigodom svojeg pohoda Zagrebačkoj nadbiskupiji u listopadu blagoslovio državni tajnik Svetog Oca, kardinal Pietro Parolin. Novi prostori omogućit će širenje djelatnosti, kvalitetniji znanstveni rad i uspješniju prezentaciju HKS-a.

Ove godine su u našoj nadbiskupiji izgrađene tri nove crkve i dvije župne kuće, a nakon dugog vremena konačno je riješeno pitanje lokacije za crkvu Bl. Ivana Merza u naselju Špansko, važni su događaji koje je u ovoj prigodi spomenuo biskup Gorski, ističući kako to ni izdaleka nisu svi događaji u 2017. godini. „Njima treba pribrojiti silno mnoštvo događanja po župama, samostanima i drugim crkvenim ustanovama, zauzeti rad svećenika i vjernika laika”, rekao je biskup Gorski.

Nakon popričesne molitve otpjevan je svečani „Tebe Boga hvalimo”, a potom je prije blagoslova kardinal Josip Bozanić je rekao „zahvalni smo što naša katedrala čuva zemne ostatke kardinala bl. Alojzija Stepinca.

Zahvalni smo što se u našoj katedrali redovito ispovijeda”, te je zahvalio kanonicima i prebendarima za revno vršenje službe ispovijedanja, a vjernike je potaknuo da često koriste taj sakrament za svoj duhovni rast. „Molim Boga da blagoslovi sve ono što je pred nama, da nas sa svojim blagoslovom uvede u Novu godinu”.

Euharistijsko slavlje pjevanjem su uveličani Koralisti zagrebačke katedrale pod ravnanjem mo. Miroslava Martinjaka.

MISIJA / IKA

Odgovori

Skip to content