Božićni koncert terceta Tomašić u Beču

BOŽIĆNI KONCERT

Tercet „Tomašić“

Mandica Tomašić

Zrinka Tomašić

Hrvoje Tomašić

A cappella

P r o g r a m

  1. O KAKVA TO SVETLOST :napjev iz Međimurja/obrada Z. Tomašić
  2. ANĐEOSKA VIJEST:song iz božićnog mjuzikla „Sveta betelhemska noć“ M. Tomašić
  3. RODIO SE BOG I ČOVJEK : trad.hrv./obr. Z. Tomašić
  4. DIVA MATI napjev iz Bačke/obr. Z. Tomašić
  5. MEHKI SNEŽEK : obrada Z. Tomašić
  6. ISUSOV SAN-song iz božićnog mjuzikla Sveta betelhemska noć M. Tomašić
  7. VESELI SE MAJKO BOŽJA : trad.hrv./obr. Z. Tomašić
  8. TIHA NOĆ : F. Gruber/obr. Z. Tomašić
  9. O PASTIRI ČUDO NOVO :trad.hrv./obr.Z. Tomašić
  10. ZDRAVO BUDI MLADI KRALJU: trad,hrv. obr. Z. Tomašić
  11. HAJDMO BRAĆO: trad.hrv. obrada Z. Tomašić
  12. O TANNENBAUM
  13. U BETLEHEMU: napjev iz Poljske/obr.Z. Tomašić
  14. JOY TO THE WORLD I. Waats/G.F. Händel

ŽIVOTOPIS

Zrinka Tomašić rođena je Zagrebu. Sa 16 godina održala je prvi samostalni recital. Diplomirala  je glasovir na  Muzičkoj  akademiji  Sveučilišta  u  Zagrebu, na konzervatoriju «Santa Cecilia» i magistrirala na Papinskoj akademiji u Rimu u klasi maestra Antonia Sardi de Letto. Dobitnica je stipendije Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije za postdiplomski studij u Rimu.

 Fond  Janke  Šanjek  dodjeljuje  joj  dva puta nagradu  za  izvanredan  uspjeh  u  izvođenju  glasovirskih  djela. Sudjelovala je kao jedina učenica i korepetirala klarinet na državnom natjecanju puhača, osvojivši drugu nagradu.Održala  je brojne  samostalne  recitale, komorne  koncerte  s  bratom  violinistom u domovini, inozemstvu (Italija, Austrija, Njemačka). Bavi se improvizacijom, sklada duhovnu i klasičnu glazbu, te sklada obrade sakralnih,narodnih i zabavnih skladbi.Snimala je za Hrvatski radio i televiziju. Usavršavala se na međunarodnim seminarima  kod svjetskih umjetnika.(N. Kazimirova, M. Kandelaki, A. Katz, S. Moeller ,A. Igrec).Godine 2007./2008. surađivala je s umjetnicima u Koelnu, te djelovala kao dirigentica i orguljašica mješovitog i dječjeg zbora HKM Koeln.Surađuje s umjetnicima u Njemačkoj i Italiji. Od 1999. god nastupa s majkom i bratom u tercetu «Tomašić» izvode većinom sakralne, autorske i narodne skladbe s kojim su održali uspješne nastupe u domovini i inozemstvu. Iste godine izdala je s majkom i bratom autorski CD «Božićna ljubav». U prosincu 2008. izvela je premijerno s majkom, bratom, te zborom OŠ Vrbani božićni mjuzikl „Sveta betlehemska noć“ autorice teksta i glazbe Mandice Tomašić. Osniva  s majkom i bratom  2006. umjetničku organizaciju  «STUDIO NEBO» ,čija je ujedno i umjetnička voditeljica. U veljači 2013. zbor Academicus pod vodstvom maestra Nikolaya Bogatzky praizveo je njezinu Misu u čast bl. Stepinca u crkvi sv. Marka u Rimu. Praizvedba se održala povodom 15. obljetnice proglašenja blaženika. Hrvatska praizvedba mise održala se rujnu 2015. u izvedbu zbora Cantores Sancti Marci dirigenta Jurice Petra Petrača i orguljaša Pavla Mašić u crkvi sv. Marka u Zagrebu. U jubilarnoj godini sv. Vlaha 2016. održala je vrlo uspješan koncert  pod nazivom „Koncert klavirskog dua u čast sv. Vlaha“ sa korjeskom pianisticom Mi Hee Kim, te bratom Hrvojem violinistom u Dubrovniku. Zaposlena je kao profesorica klavira i korepetitorica baleta u Umjetničkoj školi Luke Sorkočević u Dubrovniku.

Mandica Tomašić, prof. glazbe, dirigentica, skladateljica,pjesnikinja,umjetnica. S bilježi uspješne nastupe: Gradišće/Austrija/,Muzej Mimara, Preporodna dvorana,Koncertna dvorana V. Lisinski, Kajkavski festival Zlatar (niz godina),Varaždin. Godine 2007. i 2008. sa zborom OŠ Vrbani dobiva Srebrnu plaketu na državnom natjecanju u Varaždinu, a 2009.  Zlatnu plaketu gdje je praizvela vlastitu skladbu. Snimala je za  HRT, te ostvarila nosač zvuka na Kajkavskom festivalu Zlatar.  Djeluje i kao član stručnog ocjenjivačkog suda. U Zagrebu u prosincu 2008. u teatru na Trešnjevci premijerno je izveden  njezin autorski božićni mjuzikl SVETA BETLEHEMSKA NOĆ, kao i u dvorcu Lužnica, u  sastavu terceta  Tomašić i pjevačkog zbora. U veljači 2013. zbor „Academicus“ pod vodstvom maestra Nikolaja Bogaatzky praizveo je  njezin psalam“ In te Domine speravi“ u obradi kćeri Zrinke za tercet, zbor, orgulje i trubu u crkvi sv. Marka u Rimu.U rujnu 2015. njezin psalam 31 „ In Te Domine speravi „i  hvalospjev u čast bl. kardinalu Alojziju Stepincu praizveo je zbor „Cantores Sancti Marci“ pod ravnanjem dirigenta Jurice Petra Petrača i orguljaša Pavla Mašić. U studenom 2015.održala je prvu samostalnu izložbu cvjetnih minijatura pod nazivom „Dar Božje prirode“u galeriji sv. Klare u Dubrovniku.

„Autorica Mandica Tomašić je profesor glazbe i skladateljica koja nam ovom izložbom predstavlja svoje radove iz posljednje svoje stvaralačke faze.

Ljubav kao vazda nazočni pokretač i izvor svega  najzaslužnija je za ovu izložbu, upravo je ljubav vodila autoricu u njenom stvaranju, slaganju mozaika prekrasnih uhvaćenih trenutaka ljepote i života koji nas okružuje. Zato nije ni slučajan naslov ove izložbe Dar Božje prirode – posežući za komadićima te prirode, svježe ubranim  cvjetovima autorica ih slažući u originalne, koloristički raskošne kolažne kompozicije pretvara u zaustavljenu ljepotu koja se u sveukupnom svom bogatsvu nudi promatračevom oku. Njene kompozicije imaginacijom i radosti stvaranja vođene postaju u toj kreativnoj preobrazbi prepoznatljivi likovi  Bogorodice, mladenaca,  pauna ili ptice, a najčešće su to prikazi mrtve prirode – vaza sa cvijećem svjedočeći tako u konačnici duboku zahvalnost  Stvoritelju za svu ljepotu i radost koja nam je dana.

Autorica je potvrdila svoju stvaralačku energiju koja se ovom izložbom realizirala također u komponiranju drugim medijem – jezikom likovnosti i bogatim koloritom, a rezultat su kolažne kompozicije koje nas radosno pozdravljaju sa zidova svjedočeći ljepotu življenja koju često zaboravljamo u svakodnevnoj egzistencijalističkoj trci s vremenom koje nas baš uvijek pobjeđuje.

Svijest da smo trajno obogaćeni radošću susreta s prirodom koju nam Bog svakodnevno nudi i poklanja na svoj način svestranog kompozitora uz večeras predstavljene kolažne kompozicije autorica je izrazila i stihovima koji su sukus njenog umjetničkog izraza i u poeziji i u glazbi i likovnom slikarskom izrazu.

Odsjaj neba, plavog svoda,

I čudesni miris bora.

Na iglici kap se zlati.

O čovječe, jednom shvati

Čija ljubav sve to prati.

 

U trenutku moja duša

Sve ljepote vjerno kuša.

Ta priroda Bogom dana,

Čovjeku je na čuvanje

Iz Ljubavi darovana.

                                               (iz pjesme Dar prirode)

Hrvoje Tomašić

Diplomirao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i violinu na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Kao violinist od 1996-2006. dobitnik je mnogih prvih državnih i međunarodnih nagrada. Nastupao je kao solist, komorni glazbenik, te s orkestrom. Bio je jedan od osnivača i prva violina Zagrebačkog kvarteta mladih, s kojim je bilježio brojne uspjehe. S majkom i sestrom djeluje u tercetu Tomašić s kojim bilježi nastupe i uspjehe u domovini (otvorenje Rapskih glazbenih večeri, Krčko ljeto, Lošinj, Senj, Dubrovnik, Zagreb) i inozemstvu (Njemačka, Austrija, Italija..) Više puta je snimao za HRT. Član je orkestra Camerata Medica Wien. Živi i djeluje u Beču kao liječnik i glazbenik.

Izvor: hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content