(VIDEO) 4. siječnja 1992. Split – neprijateljska JNA konačno napustila Loru!

Na današnji dan 1992. neprijateljska komunistička JNA konačno napustila Split!

Neprijateljska vojska je 4. siječnja 1992. izašla iz ratne luke Lora, većinu stvari je jugomornarica odnijela u Crnu Goru, a ostatak uništila.

Prethodno su, 15. studenog, poraženi u pomorskoj bitci i to nakon što je paljbu na grad u 6,42 sati započeo razarač koji nosi ime ‘Split’, što je valjda jedini primjer u svijetu da ratni brod razara grad čije ime nosi.

Topničke posade sa splitskih Kašjuna, s položaja Vela Straža na Šolti i s položaja Golo brdo na Braču ubrzo su uzvratile paljbu, a preciznim pogocima prisilili su napadače da odustanu od gađanja civilnih objekata, te ih natjerali na napuštanje Splitskog kanala već oko 8 sati.

U tom napadu je život izgubilo šest ljudi. U splitskoj ratnoj luci Lora ostale su jedinice JRM-a, JNA i crnogorskih rezervista, ali bez ratnih brodova ni ikakve druge logističke podrške, pa su 4. siječnja 1992. bile prisiljene na odlazak iz Splita.

Ratna luka Divulje kod Splita napuštena je 22. prosinca 1991., a vojni kompleks Lora 13 dana kasnije – 4. siječnja 1992.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content