Štagljar odgovara Đikiću: ‘Ne namjeravam biti uvučen u još jednu od medijskih prepirki prof. Đikića’

Hrvatski znanstvenik Igor Štagljar odgovorio je kolegi znanstveniku Ivanu Đikiću, koji je kritizirao “senzacionalnu” najavu Štagljara o lijeku protiv tumora pluća, javlja Večernji list.

Štagljar je u odgovoru između ostalog rekao da zbog embarga nije mogao govoriti o svim detaljima otrkića te poručio da ne namjerava biti uvučen u medijsku prepiruku s Đikićem.

U nastavku u cijelosti prenosimo Štagljarev odgovor:

“Zahvaljujem prof. Đikiću na njegovoj analizi vezanoj uz najavu našeg lijeka protiv karcinoma pluća. Želim napomenuti da sam u emisiji “U svom Filmu” dobronamjerno najavio pozitivne rezultate naših dugogodišnjih istraživanja u području liječenja karcinoma pluća, a o svemu ostalome ću moći više reći kada mi to bude dopušteno s obzirom na naše patente i prvi u nizu popratnih znanstvenih radova, koji su za sada još uvijek pod embargom. Upravo zbog toga i nisam mogao govoriti o svim detaljima našeg otkrića, te o pojedinostima vezanim uz mehanizam djelovanja našeg lijeka. No, javnost treba znati da se u liječenju tumora protekla dva desetljeća postižu značajni pomaci, te da je zahvaljujući baš ovakvim, postupnim pomacima preživljenje zloćudnih bolesti danas znatno bolje no prije dva ili tri desetljeća.

Na kraju, želim spomenuti da sigurno ne namjeravam biti uvučen u još jednu od medijskih prepirki prof. Đikića, jer se ne želim dodavati u niz hrvatskih znanstvenika s kojima se prof. Đikić medijski sukobljava zbog različitih znanstvenih pogleda. Prof. Đikiću želim puno uspjeha u njegovom znanstvenom radu, a detalje o našem otkriću ću podijeliti s javnosti čim sa svih informacija bude skinut embargo.”

Izvor: Večernji list/narod.hr

Odgovori

Skip to content