5. siječnja 1578. umro Julije Klović – ‘hrvatski Michelangelo minijature’

Najveći minijaturist renesansnoga razdoblja i jedan od najvećih sitnoslikara svih vremena,  Hrvat Juraj Julije Klović (1498. – 1578.), često nazivan i Michelangelom minijature, još je u svoje doba stekao glas i poštovanje najvrsnijeg umjetnika.

Na današnji dan 1578. umro je jedan od najpoznatijih hrvatskih umjetnika u povijesti, po kojem se zove Galerija Klovićevi dvori u Zagrebu. Po struci bio je minijaturist i iluminator, i smatra se da je bio najbolji umjetnik svoje struke u cijelom svijetu za vrijeme visoke renesanse, zbog čega ga zovu i “Michelangelom minijature”.

Julije Klović rođen je u Grižanama ponad Crikvenice. Učio je slikarstvo u Veneciji kod Rafaelova učenika Giulia Romana. Dolazio je u dodir s mnogim poznatim umjetnicima tog razdoblja pa tako i s Pieterom Bruegelom i Michelangelom. Slavni španjolski slikar grčkog porijekla El Greco naslikao je dva Klovićeva portreta. Smatrao ga je svojim uzorom i umjetnikom ravnim Tizianu, Raphaelu i Michelangelu.

Pariški Muzej Louvre, londonski British Museum i British Library, Britanska kraljevska zbirka iz dvorca Windsor, firentinska galerija Uffizi, Moderna galerija u Zagrebu, Zagrebačka nadbiskupija, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), samo su neke od institucija koje posjeduju vrijedna djela ovog umjetničkog genija iz Hrvatske.

Klović je umro na današnji dan 1578. godine u Rimu, u svojoj 80. godini života. Pokopan je u poznatoj crkvi sv. Petra u okovima u Rimu (San Pietro in Vincoli), nedaleko od slavne Michelangelove skulpture Mojsija.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content