Vrgorac: Prijavili 23 milijuna kuna šteta, a odobreno im manje od pet posto!

Iz sredstava državnog proračuna odobreno je da se 357 vrgoračkih poljoprivrednika, u najvećem broju vinogradara, podmiri 1,2 milijuna kuna štete nastale za vrijeme velikog mraza u proljeće 2017. godine.

Prijavljena su bila gotovo 23 milijuna kuna šteta nastalih od elementarne nepogode, a odobreno je podmirenje manje od pet posto.

Ante Pranić, vrgorački gradonačelnik, priznaje nam kako je očekivao da će im veći iznos za ublažavanje štete od elementarne nepogode biti odobren, međutim, zadovoljni su i s dobivenim.

Jer, kako kaže Pranić, stanovnici Vrgorca i Vrgoračke krajine nažalost nisu navikli na ičiju pomoć.

– Naši ljudi nisu navikli dobiti išta, tako da im je svaka kuna dobrodošla – kaže Pranić, od kojeg doznajemo da već sljedeći tjedan kreće isplata, a radi se o iznosima od nekoliko tisuća kuna po OPG-u.

Povjerenstvu za procjenu elementarnih nepogoda Grada Vrgorca nakon mraza se za pomoć oko odšteta obratilo ukupno 357 prijavitelja štete, a grad Vrgorac je dobio jedan od najviših iznosa za ublažavanje štete u cijeloj Županiji.

– Iskreno, nadao sam se i većem iznosu budući da ministar financija Zdravko Marić najavljuje određene suficite u državnom proračunu. Da bi u budućnosti izbjegli ovakve štete, Grad Vrgorac trenutačno radi na izobrazbi OPG-ovaca i podizanju svijesti o važnosti osiguranja njihovih nasada od mraza. A pomoći ćemo im i financijski tako što ćemo iz našeg gradskog proračuna podmiriti dio premija osiguranja u iznosu od 100-tinjak tisuća kuna – naglašava Pranić, koji vjeruje da će vrgorački OPG-ovi, koje su u posljednje vrijeme preuzeli brojni mlađi sugrađani, ovu izobrazbu i poticaj jako dobro znati iskoristiti.

Izvor: maslina.slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content