Ivan Ugrin: U Pametnom sve sami ‘akademici’

Rodna ideologija u Istanbulskoj konvenciji nije prihvatljiva za odgojno-obrazovni sustav, ocijenjeno je u izjavi Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a, u tekstu koji su redigirali akademik Mislav Ježić i prof. dr. sc. Ante Bežen, a koji su nakon objavljivanja na pasja zvona izvrijeđale prije svih ženske lezbijske udruge.

I dok je za njih to razumljivo, jer za kontrolu provođenja Istanbulske konvencije vlade država koje su je ratificirale trebaju odvojiti sredstva namijenjena u tu svrhu, a koje bi provodile upravo udruge takvog pedigrea, nije do kraja jasno što je motiviralo splitsku stranku Pametno da se uvredama obruši na akademike. Možda žele zadovoljiti svoje sadašnje i potencijalne birače, ili su se iz Amsterdama vratili s kesom “judinih škuda” kako bi u javnosti još žešće i glasnije zastupali liberalni svjetonazor.

Znanstveno vijeće HAZU-a slaže se s brigom da se zaštite žene i obitelj kao žrtve nasilja, i u tome smislu podupiru takvu intenciju Istanbulske konvencije. Međutim, s obzirom na to da bi ratificiranje Istanbulske konvencije nametnulo i uvođenje rodne ideologije u obrazovne sadržaje u Hrvatskoj, Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU-a, potaknuto i kontroverzijama u javnosti, raspravljalo je o implikacijama mogućega ratificiranja Konvencije u Republici Hrvatskoj te je o tome odlučilo poslati navedenu izjavu.

“Hrvatski se odgojno-obrazovni sustav temelji na hrvatskoj i srednjoeuropskoj obrazovnoj tradiciji, čime se čuva identitet hrvatskoga naroda, zemlje i kulture, te na prihvaćanju i primjeni znanstveno potvrđenih dosega znanosti. Ističemo važnost kontinuiranoga kritičkoga promišljanja i prihvaćanja novih spoznaja koje ulaze u sadržaje obrazovanja, a koji trebaju biti prihvatljivi za svih pola milijuna djece i mladih u obrazovnome sustavu te njihove roditelje koji imaju prirodno pravo odgajati djecu u vlastitom svjetonazoru”, ističu članovi Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a.

Istanbulskom konvencijom djeci i mladima nametnuo bi se “rodno neutralan” odgoj, što je posve neprihvatljivo s gledišta slobode odgoja jer pojam roda u Istanbulskoj konvenciji definira se isključivo “ponašanjima, aktivnostima, ulogama”, a izostavlja se spol kao prirodna konstanta i ontološka datost.

“Akademici” iz Pametnog odbacili su i osudili izjavu, po njima nekakvog “Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo” HAZU-a, kojom se, “zbog izmišljene rodne ideologije te sramotnim stavovima preuzetim od retrogradnih i dogmatskih klerikalnih udruga, u pitanje dovodi Istanbulska konvencija i njena ratifikacija u RH”. Ti “napredni akademici” preporučuju da se izjava baci u smeće. Što se mene tiče, za smeće je prije njihova reakcija.

Izvor: Ivan Ugrin/misija.slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content