Sljedećih dana još toplije, a onda će pasti “pustinjska” kiša

Prije samo godinu dana Dalmacija se smrzavala na najnižim temperaturama zraka posljednjih 50 godina. Na brojnim meteorološkim postajama temperaturni rekordi padali su kao “kruške”, bilježile su se najniže temperature zraka od početka službenih meteoroloških mjerenja. Dvoznamenkasti minusi približili su se na kilometar od obale, ledila su se jezera, slapovi, ušća…

Godinu dana nakon također temperaturni ekstremi, ali suprotnog predznaka. Ponedjeljak je bio ne samo najtopliji dan dosadašnjeg tijeka godine, već su ponegdje izmjerene najviše temperature zraka u siječnju od početka službenih mjerenja. Potpuni podaci znat će se tijekom večeri, no već sada se zna da je jedan rekord oboren na DHMZ postaji Split Marjan. Naime, minimalna jutarnje temperatura zraka iznosila je danas 14,0°C, što je desetinku stupnja više od dosadašnje rekordno visoke siječanjske minimalne temperature zraka. Do sada je najviši minimum izmjeren 2. siječnja 1962. godine, kada je bilo 13,9°C.

Da su noći izrazito tople s obzirom na dio godine teško je neprimjetiti, osobito zbog toga što su mnoga domaćinstva ovih dana (i noći) odustala od grijanja prostora.

Ipak, prava toplina mogla se osjetiti danju. Prema podacima mreže automatskih meteo postaja Pljusak.com, najviše dnevne temperature zraka bile su tijekom ponedjeljka od 13 do čak 19 Celzijevih stupnjeva.

Obilne oborine u sjevernoj Dalmaciji?

Gotovo identično vrijeme kao u ponedjeljak, bit će tijekom utorka i srijede. Bit će umjereno do znatno oblačno uz jako jugo koje može imati vrlo jake do olujne udare. Bit će natprosječno toplo, ponegdje blizu rekordno visokih vrijednosti za siječanj. U srijedu, a osobito u njenom drugom dijelu, povećava se mogućnost kiše koja će biti najobilnija u noći na četvrtak, kada ponegdje može i zagrmjeti. Na sjeveru Dalmacije ponegdje može biti izraženog grmljavinskog nevremena, pa čak i problema s oborinskim vodama zbog mogućih obilnijih oborina.

Spomenuta kiša u noći na četvrtak vjerojatno će sadržavati pustinjski pijesak!

Jugo će puhati tijekom noći, a onda će u četvrtak danju konačno prestati. Bit će 3-4 stupnja svježije u odnosu na prethodne dane, a kiše će biti još uglavnom ujutro. Stabilnijeu petak. Vjetar slab, a bit će još malo svježije.

Subota donosi pretežno sunčano vrijeme uz slabu buru. Jutarnje i noćne temperature konačno će barem malo podsjećati na zimu, ali će danju i dalje biti toplo, većinom od 10 do 13°C u najtoplijem dijelu dana. U nedjelju, čini se, novo naoblačenje i novo jugo s kišom kao uvod u novu promjenu vremena.

Izvor: Dalmacijadanas.hr

Odgovori

Skip to content