Šokantna najava tri dana prije početka spektakla: tvrtka koja je gradila zagrebačku Arenu prijeti zatvaranjem vrata

Hoće li se finale rukometnog Prvenstva Europe igrati u splitskom Spaladiumu? A zagrebačka skupina u Varaždinu ili Osijeku? Ili će organizator, rukometni Euro iz zagrebačke Arene preseliti u Dom sportova? Trenutačno je mnogo pitanja bez odgovora. Osim jednog: može li se u ovoj državi išta organizirati – bez skandala?

– Mjesecima već u Zagrebačkom holdingu zavlače s isplatom najamnine. Još nam od Svjetskog prvenstva (odigranog 2009. – op.a.) duguju 1,4 milijuna eura. Bojim se, ukoliko ne podmire dugovanja, Euro se neće održati u Areni – napominje Igor Oppenheim, direktor Ingre, tvrtke u čijem je vlasništvu zagrebačka Arena.

Mnogi će, zbog timinga, očitovanje Oppenheim doživjeti i kao ucjenu. Organizator Eura, Hrvatski rukometni savez u zatečenoj je situaciji posve nemoćan.

– Ne možemo ništa komentirati dok ne dobijemo službeni dopis. To naprosto nije u našoj ingerenciji niti je naša odgovornost – veli glasnogovornik HRS-a Ivica Maraš.

– Prve utakmice rukometnog Eura u zagrebačkoj bi se Areni trebale odigrati već ove subote, a predviđena je i završnica natjecanja (polufinalni susreti, te finalni ogled 28. siječnja). U zagrebačkoj skupini Europskog prvenstva nalaze se reprezentacije Njemačke, Makedonije, Crne Gore i Slovenije. Za koji bi se dan trebali pojaviti i navijači…

Prema informacijama iz HRS-a, za sve utakmice u zagrebačkoj Areni preostalo je još 500-tinjak ulaznica. Ukoliko Oppenheim doista zaključa vrata Arene, organizator bi se mogao naći u nezavidnoj situaciji. Europsko prvenstvo u rukometu, ovoga trenutka, međutim više nije sportsko već političko pitanje. I mogu ga razriješiti jedino političke strukture.

Ugovorno, najamninu za Arenu potpisali su predstavnici Vlade Republike Hrvatske i grada Zagreba. Na spomenutim bi se adresama trebalo i pronaći rješenje za izlaz iz ove krizne situacije.

Grahovac: Bit će sve u redu

Tomislav Grahovac, prvi čovjek Hrvatskog rukometnog saveza, rekao je za Slobodnu Dalmaciju kako je uvjeren da neće doći do crnog scenarija po kojem se Euro ne bi igrao u zagrebačkoj Areni.

– Nisam upoznat s odnosima Ingre i Grada Zagreba pa mi je s te strane teško bilo što komentirati. Sve sam pročitao isto što i vi, ali nadam se i vjerujem da ovo neće utjecati na održavanje Europskog prvenstva. Bit će sve u redu. Iskreno, jedva čekam početak Eura da se napokon možemo koncentrirati samo na rukomet – rekao je Grahovac.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Odgovori

Skip to content