Na današnji dan prije 27 godina rukometaši Hrvatske su u Zagrebu odigrali premijernu utakmicu

Da vrijeme neumitno prolazi svjedoči nam i događaj od prije punih 27 godina kad je svoju prvu utakmicu odigrala rukometna reprezentacija Hrvatske, točno na današnji dan 14. siječnja 1991. Igrali su »kockasti« protiv Japana u poznatoj zagrebačkoj »Kutiji šibica« koja je tom prilikom najslikovitije i doslovno posvjedočila svoj popularni naziv. Natiskalo se publike tko zna koliko, a mnogi su ostali uskraćeni uživo svjedočiti tom povijesnom nastupu hrvatskih rukometaša.

Spletom sretnih okolnosti došli smo do ove fotografije koja svjedoči u prilog toj prigodi čiji dionici su bili i dvojica Umažana, igrač Robert Ipša i današnji izbornik Lino Červar.

– Tko se ne bi sa zadovoljstvom sjetio tog vremena, posebice danas. Dogodilo se to spontano i nenadano, praktički u jednom danu. Na popodnevnom treningu, u tijeku priprema za nastavak prvenstva u Prvoj ligi bivše države trener Červar je rekao Ljubomiru Bošnjaku i meni da sutra idemo za Zagreb. I tome samo dodao da se igra prijateljska utakmica protiv Japana i sudeći po svemu, mogli bi nastupiti – prisjeća se jedan od ponajboljih umaških rukometaša Robert Ipša. – Iako je zbog igračke kvalitete i Bošnjak trebao biti u sastavu, on je »otpao« jer su i ostali krajevi Lijepe naše trebali biti zastupljeni u reprezentaciji poput Slavonije, Dalmacije te središnje Hrvatske i Istre. Iako se to sve dogodilo (pre)brzo, bio je to svojevrsni spektakl. Dvorana kao »šipak« puna, zastave, transparenti, navijanje, skandiranje. Sve se to zbivalo u onom vremenu iščekivanja o priznanju koje se dogodilo dan kasnije. Nevjerojatna atmosfera, uostalom kao i Splitu preksinoć. Odlika je hrvatskih sportaša da svojim odnosom prema domovini kao rijetko tko mogu ujediniti naciju.

Izbornik je bio Josip Milković, a pomoćnik Lino Červar. Uz njih je u stručnom stožeru bio nitko drugi do jedan od najprofinjenijih u povijesti rukometne Hrvatske, Bjelovarac Hrvoje Horvat Cveba, otac današnjeg pomoćnika Lina Červara, mlađeg Hrvoja Horvata, uz koje je s ovog događaja i Vlado Šola, koji je u stručnom stožeru »kauboja« u svojstvu trenera vratara.

Izvor: novilist.hr

Odgovori

Skip to content