Červarov pomoćnik kritičan: Šveđani su nas iznenadili, ne smije nam se desiti da pred 12 tisuća navijača ne ‘rudarimo’ za pobjedu

Hrvatska rukometna reprezentacija napušta Split pokisla. Ne samo zato što je danas grad pod Marjanom okupala kiša, već i zbog poraza u zadnjem kolu skupine A od Švedske (31:35) koji je malo narušio atmosferu uoči drugog kruga u Zagrebu.

Uoči polaska za naš glavni grad, reprezentacija je u hotelu Park na Bačvicama održala posljednju konferenciju za medije. Izbornika Lina Červara nije bilo, umjesto njega pred novinare je došao njegov pomoćnik Hrvoje Horvat.

– Opet idemo težim putem. Situacija se komplicira, ali i dalje ovisimo o sebi. Moramo zavidati rane i napraviti analizu da se što bolje pripremimo za nastavak prvenstva jer puno toga protiv Švedske nije valjalo. Jedan od uzroka poraza bio je što nismo imali gustoću u obranu, razvukli su nam središnjicu zone.

– Kad puca ta jezgra obrane, onda je i golmanu najteže jer je otvoren cijeli gol. Odigrali su ono što smo mi htjeli, strpljivo u svakom napadu, što je atipično za skandinavsku školu. Time su nas iznenadili. Tu smo i mi kumovali. Bili smo opčinjeni atmosferom misleći da će nas ona dovesti do pobjede.

– Nismo rudarili i krvarili 60 minuta, a bez toga se neće moći ni protiv Bjelorusije – iskren je i otvoren bio Horvat.

Cindrića i Karačića dobro su zatvorili, je li falilo povjerenja u igrače s vanjskih pozicija?

– Pokušali smo s rotacijama. Zabili smo 31 gol i teško je pričati o nekim varijantama, premda su nam dobro uštopali Cindrića i Karačić. Naglasak je na defenzivi.

Hoće li biti novih promjena u sastavu?

– Svatko od momaka na čekanju je spreman uskočiti ako bude bilo potrebno. Čim dođemo u Zagreb čeka nas detaljna analiza nakon koje ćemo donijeti odluku.

U kakvoj je fazi Domagoj Duvnjak?

– U fazi rehabilitacije. Ide nabolje, ali ne znamo koliko će biti spreman za nastavak turnira.

Je li Červar zakasnio s uvođenjem igrača iz vanjske linije?

– Svi zajedno smo odgovorni i za pobjedu i za poraz. Možda bismo dobili koji gol više, ali obrana je bila glavni problem. Ne smije se desiti da pred 12 tisuća ljudi gubimo duele i da zona puca. To mora biti neosvojiva tvrđava.

Pobjede nad Islandom i Srbijom su zavarale?

– Teško je zadržati koncentraciju nakon dvije visoke pobjede. Mi smo malo pali i to se odmah odrazilo. A Švedsku je prvi poraz od Islanda mobilizirao. Dobili smo šamar, ukazali su nam na propuste. Prvo moramo pobijediti nas same, a onda ne bi ni Bjelorusi trebali biti problem. Oni su u naponu snage, imaju iskusnog trenera koji je na našoj utakmici sa Švedskom vidio kojim smjerom treba ići.

Kako komentirate otklanjanje Alilovića?

– Stav je svih da su dio tima. Jaki smo koliko je zadnji kotačić jak. Svi moramo disati zajedno i davati maksimum. Dolazi Bjelorusija koja je Pešiću matična liga, o tome smo razmišljali – rekao je Horvat.

Iako nisu jedini krivci, vratari su na meti negativnih kritika zbog slabih izvedbi u skupini. Ivan Stevanović je rekao:

– Obrana mora biti dobra, ali mora i vratar nešto obraniti. To ide na našu dušu. Nekada treba obraniti i neobranjivo. Švedska je bila odlična u puno segmenata. Raširili su nas u obrani i onda je teško braniti kad imaju otvorene šuteve.

Ništa nije funkcioniralo protiv Švedske?

– Bili smo loši u svim segmentima igre, blijedi, ja prvi… Nije izgledalo dobro u napadu, a pogotovo u obrani. Znali smo da su Šveđani sjajni, već smo i prije najavljivali da su u Francuskoj lani na Svjetskom prvenstvu igrali najljepši rukomet. Vidjet ćemo gdje je bio problem i pripremiti se za Bjelorusiju. Mučili smo se s njima u Poljskoj, imaju dobre pojedince. Dok šansa postoji, nećemo se predavati.

Kakvi su Bjelorusi?

– Nismo imali još analizu, ali poznajemo dosta njihovih igrača iz SEHA lige, nekolicina igra u Brestu… Francuzi su ih dobili samo par razlike, kao i Norvežani. Ne smijemo ih podcijeniti. Bit će to sve dobro. U Splitu je sve bilo super, od dvorane, uvjeta i navijanja. Hvala svim navijačima na podršci i odlazimo s gorčinom jer smo ih razočarali.

Zlatko Horvat je dodao:

– Nakon ovakve utakmice teško je nešto pametno reći. Nemamo puno vremena jer već nas sutra čeka Bjelorusija. Moramo je ozbiljno shvatiti. Nažalost nemamo sva četiri boda, ali sve je u našim rukama. Vjerujem u dečke i siguran sam da ćemo se podignuti na višu razinu.

Bjelorusi su drukčiji od Skandinavaca, teretniji?

– Nisu baš teretniji. To vara. Igraju jako brzo, čak i slično Skandinavcima. Liga im je dobra, imaju 2-3 jaka kluba iz kojih izlaze vrhunski igrači.

Izvor: Slobodna Dalmacija; Foto: fah

Odgovori

Skip to content