Prometovi zglobni Mercedesi i nakon pet godina vožnje ulicama Beča izgledaju kao novi

Ovog siječnja počela je nabavka 9 polovnih autobusa za splitski Promet. To je bio prvi korak obnove blago rečeno dotrajalog voznog parka ove gradske tvrtke. Naručeno je devet autobusa preko financijskog leasinga s rokom otplate na pet godina. Prošli tjedan su u Split stigla prva dva od devet naručenih autobusa. Nakon ove “premosnice”, Promet planira značajnije obnoviti vozni park sredstvima EU fondova.

Radi se o zglobnim autobusima marke Mercedes benz Citaro koji su već nekoliko godina za redom proglašeni najboljim zglobnim autobusima na svijetu. Autobusi su 2012. godine, prešli su oko 300.000 kilometara i prvi su takve vrste u Hrvatskoj.

Tih 300.000 kilometara se ne može mjeriti s kilometražom osobnih automobila. S obzirom na to da autobusi znaju prijeći milijun do dva kilometara, ekvivalent spomenutoj kilometraži kod automobila bi bio oko 70 tisuća prijeđenih kilometara.

Ono što posebno fascinira je stupanj očuvanosti ovih autobusa. Pet godina su vozili ulicama Beča i unutra se ne mogu primijetiti bilo kakvi tragovi korištenja. Čak ni pod nije potrošen. Na sjedalima, rukohvatima i staklima također ne postoje bilo kakva oštećenja, šaranja i sl. Autobus je kao da je iz tvornice izašao, a i miris je kao da je jučer proizveden.

Bilo bi dobro i kada bi se naši sugrađani ugledali da Bečane i na barem sličan način se odnosili prema sredstvima javnog prijevoza. Ako su autobusi nakon pet godina intenzivnog korištenja u milijunskom gradu mogli ostati kao novi, nema razloga da ovi autobusi u Splitu nakon godinu dana izgledaju kao da su se vozili na Bliskom istoku. Odnos prema javnom dobru ogledalo je naše kulture.

promet bus2

promet bus3

promet bus4

Izvor: dalmacijadanas.hr

Odgovori

Skip to content